Kako biste definirali zlostavljanje u romantičnim odnosima? Jesu li to situacije kada jedan partner fizički nasrne na drugoga? Ili možda one u kojima oni međusobno izmijene par “teških” riječi? Ili pak situacije u kojima jedan drugoga ograničavaju u bavljenju određenim aktivnostima? Svi su odgovori, nažalost, točni.

 

Što je uopće zlostavljanje?

Zlostavljanje u vezama je, po službenoj definiciji, bilo koji obrazac ponavljajućeg ponašanja od strane jednog partnera u tom odnosu, koji ima za cilj ostvarivanje nadmoći i kontrole nad drugim partnerom. Samo zlostavljanje psihološki je konstrukt koji se može podijeliti u nekoliko kategorija:

Fizičko zlostavljanje – To je onaj oblik zlostavljanja na koji najčešće pomislimo kada nam netko kaže “nasilje”. Ono uključuje veliki niz različitih oblika ponašanja, kao što su udaranje druge osobe rukama, nogama i drugim predmetima, grebanje, pljuskanje, griženje i davljenje, bacanje stvari na nju, povlačenje za kosu, guranje, nasilno hvatanje za odjeću, ili korištenje nekog oblika hladnog oružja u svrhu ozljeđivanja ili zastrašivanja. Čak se i neki oblici invazije osobnog prostora smatraju fizičkim zlostavljanjem.

Verbalno (emocionalno) zlostavljanje – U stručnoj literaturi ovu vrstu nasilja ćete pronaći i pod pseudonimom “nevidljivo nasilje”. Nevidljivo zbog toga što njegove posljedice nećete izravno primijetiti, ali one itekako štetno utječu na emocionalni život pojedinca. Verbalno zlostavljanje odnosi se na ponašanja kao što su vrijeđanje, urlanje, ponižavanje, omalovažavanje, namjerno javno sramoćenje, naređivanje, branjenje određenih aktivnosti, uhođenje, prijećenje, manipuliranje, ucjenjivanje, lažno optuživanje, te namjerno razvijanje osjećaja krivnje kod druge strane. Čak se i neki oblici tračanja svrstavaju pod ovaj oblik nasilja.

Seksualno zlostavljanje – Teorijski, ovaj se tip nasilja može svrstati pod fizičko, međutim dosta literature ga odvaja kao zaseban klaster. U ovu kategoriju spadaju ponašanja kao što su neželjeno ljubljenje i dodirivanje, neželjene (grube) seksualne aktivnosti, silovanja i pokušaji istog, seksualni odnosi bez pristanka te prisiljavanje na seks, namjerno širenje spolno prenosivih bolesti, seksualno iskorištavanje osoba koje su pod utjecajem psihoaktivnih tvari (alkohola, droga i sl.), te bilo koji oblik verbalnih uvreda seksualne prirode.

Mentalno (psihološko) zlostavljanje – Ovo je najmanipulativniji i definitivno najperfidniji oblik nasilja, u kojem zlostavljač nizom aktivnosti polako, ali sigurno doslovno izluđuje svoju žrtvu, zbog čega ona s vremenom počne sumnjati u vlastiti zdravi um, te posljedično postaje sve više ovisna o zlostavljaču. Oblici ovakvog nasilja su, primjerice, situacije u kojima zlostavljač počinje pomicati stvari po stanu ili puštati čudne šumove i zvukove, a sve s ciljem mentalne destabilizacije svoje žrtve. Upravo ovakav tip nasilja zlostavljaču daje posebno izražen oblik kontrole nad drugom osobom.

Financijsko (ekonomsko) zlostavljanje – Kao što samo ime navodi, u ovom obliku nasilja zlostavljač vrši kontrolu i manipulaciju nad zlostavljanom osobom na području financija – ponašanjima kao što su kontroliranje kućnog budžeta, branjenje trošenja novca ili patološko nadgledanje tog trošenja, trošenje novca samo na sebe, uskraćivanje uvida u financijsko stanje kućanstva ili zajedničke račune, sprječavanje druge osobe u odlasku na posao i bojkotiranje njenih poslovnih mogućnosti, korištenje tuđih osobnih podataka u svrhu pristupa financijama te iste osobe, te neovlašteno korištenje i pražnjenje partnerovih kreditnih kartica i bankovnih računa. Ukratko, u ovu kategoriju spada bilo koji oblik ponašanja u kojem se novac koristi kao sredstvo ostvarivanja moći nad drugom osobom.

Ostali oblici nasilja – Ovdje spadaju ponašanja kao što su vrijeđanje i omalovažavanje zbog partnerovog nacionalnog, kulturološkog, vjerskog, političkog, seksualnog ili jezičnog opredjeljenja. Također, svakako valja spomenuti i digitalni oblik nasilja, kao što je davanje naredbi i prijetnji vezanih uz vođenje nečijeg računa na društvenim mrežama, slanje uvredljivih i prijetećih mailova, poruka, fotografija i video zapisa, neovlašteno korištenje i upravljanje tuđim korisničkim profilima, inzistiranje na ustupanju lozinki tih istih profila, kontinuirano obasipanje porukama, digitalno uhođenje, kontroliranje tuđih mobilnih telefona, te čitanje sadržaja tuđih sandučića s mailovima ili porukama na društvenim mrežama.

 

Konfliktni ciljevi i sekundarna dobit

Prije nego uopće krenemo objašnjavati razloge zbog kojih žene ostaju u vezi sa svojim zlostavljačima, valja malo pobliže objasniti dva termina iz područja psihologije koja su usko vezana uz taj fenomen. Prvi pojam kojeg ću se dotaknuti su konfliktni ciljevi, te dozvolite da ih najlakše objasnim primjerom: zamislite muškarca koji je na svom radnom mjestu dobio napredovanje koje je čekao više godina, a koje će mu napokon donijeti potpunu financijsku sigurnost. Zvuči odlično, za ne? E pa nije baš tako. To isto napredovanje za sobom nosi duplo više putovanja i prekovremenih sati rada, što automatski znači da će mu ono malo vremena koje je dosad imao za svoju obitelj biti oduzeto.

Taj se muškarac odjednom našao “u neobranom grožđu”. S jedne strane želi članovima svoje obitelji omogućiti financijsku sigurnost, ali je svjestan da će time možda trajno i nepovratno narušiti kvalitetu odnosa s njima. Kada bismo ovu logiku pretočili u područje romantičnih odnosa, dobivamo situaciju u kojoj će žena možda htjeti otići iz nasilne veze, međutim boji se da nema kuda otići ili da se neće znati sama snaći bez partnera.

Sekundarna dobit, kao drugi termin, najjednostavnije se može definirati rečenicom “a koju ja to korist imam od svog problema?”. Termin se odnosi na niz životnih situacija kada se osoba ili nalazi u nepovoljnoj situaciji, ili je pod negativnim utjecajem neke psihičke smetnje ili poremećaja, međutim odbija napraviti bilo što da bi se izvukla iz tog stanja. Odbija, jer nešto očigledno dobiva bivajući u tom stanju. Nešto čega često ni ona sama nije svjesna.

Uzet ću za primjer situaciju koja se ponekad zna javiti u psihoterapiji – osoba se javlja po pomoć zbog depresije, međutim njen terapeut kroz nekoliko seansi uviđa da ona i nije baš suradljiva za terapiju, te suštinski odbija bilo koji oblik aktivnosti koju on predloži, a s ciljem smanjenja njenih depresivnih simptoma. Terapeut ubrzo nakon toga shvaća da osoba, upravo zbog svoje depresije, dobiva pažnju svojih bližnjih koji stalno “trče oko nje” i brinu se za nju, te se plaši da će ta njihova pažnja nestati jednom kada depresija bude izliječena.

Vrlo se slična stvar javlja i u nasilnim vezama – žene će prijeći preko nasilnog ponašanja svojih partnera (nažalost, čak i stoput!) zbog toga što u toj vezi dobivaju nešto što im je očigledno od velike važnosti – financijsku sigurnost, mjesto za stanovanje, ili pak nešto treće. Pa što onda ako zbog toga trebaju s vremena na vrijeme “popiti” šamarčinu ili dvije?

 

Zbog čega onda žene ostaju u vezi sa zlostavljačima?

Razloga je uistinu mnogo, te ću navesti samo neke od njih:

Strah – Žene ponekad ostaju u nasilnim vezama čisto zbog straha, jer se počinju opterećivati mišlju “što će biti ako napustim partnera?”. Tada najčešće počinju sumnjati u to da će se snaći bez njega, te se pitaju hoće li uopće moći izdržati samoću ako ga napuste. Štoviše, pripadnice ljepšeg spola koje su u vezama s nešto agresivnijim muškarcima mogu se čak i plašiti toga da će ih on pronaći gdjegod one otišle i sakrile se, te će tek onda “biti belaja”.

Iskrivljena percepcija realnosti – Kada smo izloženi dugoročnom zlostavljanju, ono malo po malo počinje biti naša realnost. U našoj se glavi s vremenom počnu javljati iskrivljene automatske misli, počinjeno se osjećati bespomoćno i bez kontrole nad vlastitim životom, misleći da tako jednostavno treba biti i da smo mi sami krivi za to što nam se događa. Time dugoročno sve dublje i dublje tonemo u ralje našeg zlostavljača.

Neka vrsta ovisnosti o partneru – Žene često ostaju u vezama sa zlostavljačima zbog toga što ih nešto veže za njih: djeca, trudnoća, zajedničke nekretnine, financije, ili čak kućni ljubimci.

Religijska uvjerenja – Žene se mogu odlučiti i dalje trpjeti svog zlostavljača zbog toga što im njihovo religijsko opredjeljenje de facto brani da ga napuste. Cijena ostanka u takvom odnosu puno je manja za platiti od cijene “vječnog pakla i patnje” koje će im prirediti neka viša sila ili biće.

Manjak samopoštovanja – Odlazak iz nasilne veze može priječiti i manjak samopoštovanja. Žena bi se zaista htjela “odcijepiti” od svog zlostavljača, međutim svjesna je koliko će joj to odcjepljenje odnijeti vremena i energije, te nakon tog uvida ona jednostavno počinje sumnjati u sebe. Glavom joj se počinju motati misli o tome da nema dovoljno resursa i sposobnosti da se zaista odvaži na taj presudni korak. Tada se u jednadžbu često upliće i onaj strah koji smo maločas spomenuli.

Financijska ovisnost – Nije rijetkost da zlostavljane žene s vremenom postaju financijski sve ovisnije o svojim zlostavljačima. Dugotrajna financijska kontrola i manipulacija često rezultira djelomičnom ili čak potpunom ovisnošću o zlostavljaču, što ženama višestruko otežava odlazak iz nasilne veze.

Želja za spasenjem – Neke žene, zbog visoko izraženog altruizma, jednostavno imaju potrebu da mijenjaju druge ljude, uključujući i svoje zlostavljače. Najčešće zaslijepljene ljubavlju prema njima, one će im i sto puta progledati kroz prste ako treba, percipirajući ih kao osobe kojima je zapravo samo potrebna pomoć, briga i ljubav.

Očekivanja od okoline – Inicijativu za odlaskom iz nasilne veze ponekad će kočiti naši najmiliji. Zaista je frustrirajuće za žene kada osobe za koje su mislile da su im najveća podrška očekuju da ostanu u vezi sa zlostavljačem, jer je “sramota ako ga napuste”.

Izolacija – Ako se prisjetite mentalnog zlostavljanja, ono često rezultira time da zlostavljač dobije potpunu (mentalnu) kontrolu nad ženom, postepeno je izolirajući od vanjskog svijeta. Tada joj on praktički postaje jedini socijalni kontakt, te se žena plaši da će, ako ga napusti, izgubiti jedini doticaj s drugim živim bićima.

Kada zlostavljanje smatramo normalnim – Često se u ovim odnosima nalaze žene koje su odrastale u zlostavljajućoj obitelji, ili jednostavno u okolini koja je takvo ponašanje smatrala normalnim. Nije ni čudo da upravo te žene imaju potpuno pogrešnu percepciju toga što zlostavljanje uopće jest, a pogotovo kakve sve štetne posljedice ono nosi po njih – one smatraju da odnosi jednostavno trebaju biti takvi. Ja se nadam da je sada barem malo jasnije zbog čega je uvod ovog bloga u kojem smo definirali nasilje toliko opsežan. 😉

“Ma nije to ništa strašno!” – Žene ponekad ostaju u nasilnim vezama jer podcjenjuju negativnost i štetnost takvog ponašanja za svoje fizičko i psihološko zdravlje. U takvim situacijama one propuštaju vidjeti širu sliku. Što se treba dogoditi a da to postane strašno? Kada će biti dosta? Nakon prve psovke, pljuske, ili tek nakon šake u glavu?

Nemamo gdje – Posebno je nepovoljna situacija kada je ženi zlostavljač jedina obitelj te ona, čak i kada bi otišla od njega, jednostavno nema kome otići.

Nemamo povjerenja u autoritete – Ostanak u nasilnoj vezi ponekad će potencirati manjak povjerenja u policiju, sigurne kuće, te praktički u sve službe i institucije koje bi trebale biti na strani zlostavljanih žena – jer ipak živimo u državi u kojoj živimo.

 

Ovdje ću za sada stati. Drage moje žene, mislim da je razloga i više nego dovoljno.

Kolumna za portal Amazonke.com

 

 

Prvi saznajte kada objavimo nešto novo – prijavite se na naš newsletter!

         
     

Za pretplatu molimo potvrdite da niste robot:

Image designed by Freepik

Ekstroverti vs. introverti – tko zapravo pobjeđuje u poslovnom svijetu?

Favoriziranje ekstroverata je trend koji je dugo vremena bio zastupljen u poslovnom svijetu. Za njih se smatralo da su društveno dominantniji i da brže ostvaruju utjecaj nad drugima. Uspješnije prodaju

Rad od kuće – osvrt na nove poslovne trendove i psihološke posljedice koje su njima rezultirale

Rad od kuće za većinu je tvrtki postao novo normalno. Nešto što se do prije nekoliko mjeseci možda činilo kao znanstvena fantastika danas nam je svakodnevica. Za IT kompanije to

Mlad ili iskusan djelatnik – kako izabrati kada nema vremena za uhodavanje u posao?

Prije godinu dana razgovarao sam s jednom poznanicom, vlasnicom knjigovodstvenog servisa. Požalila mi se na povećan opseg posla koji ju je zadesio posljednjih dana. Kada sam je upitao zbog čega

Post-korona: kako se vratiti u “normalno” poslovanje puno neizvjesnosti?

Odradili smo sve - bili smo u izolaciji, brojali smo zaražene sa Stožerom civilne zaštite, pohađali smo webinare, kupovali online - i sada je vrijeme za povratak u normalno. Novo

Kako prodavati u vrijeme koronavirusa?

Pandemija koronavirusa preko noći nam je okrenula život naglavačke. Svakodnevicu koju smo do prije dva mjeseca poznavali kao da je vjetar otpuhao u zaborav. Osim što su nam životi uvelike

Od webinara do webinara – zbog čega neki ni sada ne staju s luđačkim tempom?

Prije par tjedana razgovarao sam s kolegicom oko termina za webinar koji bismo uskoro trebali održati za jednog klijenta. Predložio sam joj konkretan datum i upitao je odgovara li joj.

Kako rukovoditi milenijalcima?

Predviđa se da će kroz sljedećih deset godina milenijalci sačinjavati preko 75% radno aktivne populacije. Kakav je vaš stav o tome? Gotovo pa i nema kompanije koja se u posljednje

Kako “sačuvati živce” i preživjeti izolaciju?

Već smo mjesec dana u lockdownu zbog pandemije koronavirusa, i njegove popratne pojave lagano su zabrinjavajuće. Gotovo pa nema dana kada na društvenim mrežama ne vidim barem jedan od sljedećih

Što nam je činiti u doba pandemije koronavirusa ako smo obrtnici ili vlasnici malih poduzeća?

Danas sam čitao jedan članak na poznatom hrvatskom poslovnom portalu, te mi je za oko zapela jedna od rečenica autorice koja glasi otprilike ovako: "Sada će nam doći na naplatu

Kako rukovoditi djelatnicima u vrijeme COVID-19 krize?

Pandemija koronavirusa svima je "utjerala strah u kosti". A to posebice mogu osjećati oni koji se u kompanijama nalaze na rukovodećim pozicijama. U ova ekstremno stresna i neizvjesna vremena, odgovornost

Kako se nositi sa stresom u vrijeme kolektivne panike i neizvjesnosti?

Pandemija koronavirusa doslovno nas je "išamarala" i preko noći promijenila naše živote iz korijena. Od "nekog tamo virusa iz Kine sličnog gripi" do de facto koraka pred uvođenje potpune karantene

15 savjeta kako učinkovito raditi od kuće

Pandemija virusa COVID-19 većinu je hrvatskih (pa i svjetskih) kompanija prisilila na drastičnu promjenu načina obavljanja posla. Rad od kuće, oblik poslovanja oko kojeg su se do jučer "lomila koplja",

Zbog čega se (ne) plašimo koronavirusa?

Pričam nekidan s jednom kolegicom o ovoj novonastaloj situaciji koja nas je sve iznenadno zatekla. Kaže da je ovi dani podsjećaju na proljeće 1986., kada se dogodila eksplozija u Černobilu.

Romantična veza na radnom mjestu – da ili ne?

Na ljubav gotovo pa nitko nije imun - ma koliko mi tvrdili suprotno. Amorova strelica može nas pogoditi u bilo kojem trenutku, i to je ono što, u krajnju ruku,

Kako zapošljavati u FMCG sektoru?

Prije nekoliko mjeseci vodio sam zanimljiv razgovor s jednim kolegom, inače menadžerom iz FMCG branše, odgovornim za zapošljavanje djelatnika u svojoj kompaniji. "Koga tražiš?" - upitao sam ga "Pa radnika."

Uspješno isplanirajte nadolazeću godinu u nekoliko koraka!

Adventsko ozračje već je odavno prisutno među nama. Siguran sam da vas je barem djelomično zahvatilo to blagdansko ludilo koje kao da se pojavi preko noći čim se prve lampice

Interna komunikacija u tvrtki – jesmo li spremni preuzeti odgovornost?

Prije nego uopće "zaronimo" u ovu temu, zamolit ću vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje: koji je najveći izazov s kojim se vaši kolege ili zaposlenici trenutno suočavaju? Slobodno

Kako prodati novi proizvod ili uslugu

Inovacije i širenje asortimana ključan su proces razvoja gotovo pa bilo koje kompanije. Obično nam ideje za to širenje padnu na pamet nakon uvida nastalih analizom tržišta, konkurencije, ili naših

13 znakova burnouta, i 13 načina kako ga spriječiti

Burnout (ili sindrom "izgaranja") jedna je od najvećih pošasti modernog doba. To je stanje fizičke, psihološke, mentalne i emocionalne iscrpljenosti uzrokovane izloženosti dugotrajnom i pretjeranom stresu. Burnout nije samo floskula,

Kako raditi u timu, a istovremeno “biti svoj”

"Be yourself - everybody else is already taken" kaže poznata uzrečica Oscara Wildea. Stalno slušamo o tome da trebamo "biti svoji" i autentični u svemu što radimo, međutim je li

Kako uspješno promijeniti posao?

Razmišljate o promjeni posla? Dobrodošli u klub! Bilo da vam je misao o karijernom zaokretu samo "prostrujala" glavom ili da aktivno razmišljate o vašem sljedećem poslovnom pothvatu, promjena posla često

Kako privući, zaposliti i zadržati kvalitetne zaposlenike?

Jeste li se ikada zapitali tko su ključni zaposlenici vaše kompanije? Po čemu to znate? Jesu li to voditelji vaših ključnih odjela? Možda specijalisti koji znaju obavljati poslove koje nijedan

Kako se kontrolirati kada nam na poslu “pukne film”?

Emocije su sastavni dio života svakog čovjeka. Da nema njih, naša svakodnevica zasigurno ne bi bila uzbudljiva i zanimljiva kao što jest. Upravo su emocije odgovorne za svaki dobar osjećaj

Zbog čega žene ostaju u vezi sa zlostavljačima?

Kako biste definirali zlostavljanje u romantičnim odnosima? Jesu li to situacije kada jedan partner fizički nasrne na drugoga? Ili možda one u kojima oni međusobno izmijene par "teških" riječi? Ili

Što napraviti kada kupac uđe u vašu trgovinu?

Njih dnevno uđe na desetke, stotine, ponekad i tisuće. Neki samo razgledavaju, neki odlučno znaju po što su došli, dok je nekima potrebno više informacija da donesu odluku o kupnji.

Zbog čega imamo problema sa zapošljavanjem?

Nedvojbena je činjenica da su se pravila na današnjem tržištu rada itekako promijenila. Prije je poslodavcima bilo dovoljno objaviti oglas za posao, te bi oni dobili broj prijava dovoljno velik

Žena je ženi vuk – mit ili stvarnost?

Koliko god, s jedne strane, pokazivale solidarnosti i podrške jedna prema drugoj zbog toga što su pripadnice nježnijeg spola, toliko žene prema drugim ženama mogu pokazivati i patološke količine ljubomore

Zbog čega varamo svoje partnere?

Što je uopće prevara? Zapravo ju je jako teško definirati. Čin prevare, koliko god po nekima kristalno jasno definiran i apsolutno neprihvatljiv oblik ponašanja, ipak nije toliko jednostavan kao 1

Kako preživjeti post-blagdansku depresiju?

Adventsko vrijeme polako, ali sigurno ostavljamo iza nas, te se lagano oporavljamo od sveprisutnog blagdanskog ludila kojem smo bili svjedoci posljednjih nekoliko tjedana. Ta silna količina hrane koju smo pojeli,

Do uspješnih novogodišnjih odluka u 5 jednostavnih koraka!

Lagano nam se bliži kraj godine, vrijeme osvrta na događaje i postignuća koja smo ostvarili u proteklih 365 dana. To je ujedno i vrijeme kada razmišljamo i o planovima za

“Gladni” ste feedbacka? A jeste li ga spremni “pojesti” kada Vam je serviran?

Povratna informacija o radnom učinku - termin koji na papiru zvuči vrlo profesionalno i otmjeno, dok u stvarnosti često izaziva "buru" emocija, te je uzrokom nemalog broja konflikata na radnom

Život ste dali firmi u kojoj radite, a ona Vas je odbacila kao staru krpu?

Scenarij kao pa iz bajke: radite posao kojem ste izuzetno predani i oko kojeg ste zavidno angažirani, Vaša proaktivnost na radnom mjestu može biti izvrstan primjer svim Vašim kolegama, te

Je li nam stvarno potrebno toliko coacheva na tržištu?

Coaching - termin koji danas izvire iz gotovo pa svake web-stranice i društvene platforme koja se bavi nekim oblikom osobnog razvoja. S coachevima se susrećemo svakodnevno, bilo uživo ili online

Je li vrijeme za odlazak u privatno poduzetništvo?

Godišnji odmori su završili, te svi lagano krećemo s novom "sezonom" - pred Vama su nadolazeći poslovi koje ste ugovorili, novi izazovi koji Vas čekaju, kao i zanimljivi projekti koje

Kako preživjeti povratak s godišnjeg?

Povratak s godišnjeg odmora je uvijek težak. Bez obzira gdje smo bili, što smo radili, ili koliko smo slobodnog vremena imali, prvi radni dan nakon ljetnog uživanja svima nam dođe

Kako uistinu maksimalno iskoristiti godišnji odmor?

Lagano nam se približava period godišnjih odmora - vrijeme kada se odmaramo od naporne godine, i punimo baterije za nadolazeće poslovne izazove. Međutim, svakome se od nas barem jednom dogodilo

10 načina kako se nositi sa šefom koji Vas maltretira

Ah, ti naši šefovi! Ponekad nam zadaju toliku glavobolju da jednostavno ne znamo kako da se ponašamo prema njima, a da oni budu zadovoljni. Šefovi nas mogu "maltretirati" na bezbroj

Kako je svjetsko nogometno prvenstvo utjecalo na naše ponašanje?

Događaji koji su se u proteklih nekoliko dana dogodili u lijepoj našoj samo su još jedan od pokazatelja koliki potencijali, snaga i mogućnosti leže u svima nama. Bili smo predmet

Zbog čega su visoko inteligentni ljudi često NESRETNI?

Zvuči paradoksalno, zar ne? Nekako je općeprihvaćeni stav da visoko inteligentnim ljudima sve ide od ruke - uspješni su u školi, pronalaze dobre poslove, razvijaju se na svom profesionalnom planu,

Danas ti se smiju, sutra ti žele biti najbolji prijatelji

Mark Twain je jednom davno rekao da je čovjek s novom idejom luđak sve dok ta ideja ne uspije. Sve to zvuči divno i krasno, međutim, nije nam dao odgovor

Stalno ste zauzeti? Od čega ZAPRAVO bježite?

Svi mi poznamo barem jednu osobu za koju možemo reći da je uistinu stalno zauzeta. Kad se nađete s njom na kavi, pitat će Vas kako ste, ne dižući pogled

Evo kako Vas perfekcionizam lagano UBIJA

Smatrate li se perfekcionistom? Nema ničeg lošeg u tome da želite biti najbolji u onome što radite - osim kada Vas ta želja toliko frustrira da Vam praktički uzrokuje propast.

Aktivno slušanje u 5 jednostavnih koraka!

Svi u teoriji znamo koliko je aktivno slušanje važno u svakodnevnoj komunikaciji. Međutim, samo su rijetki koji u praksi kvalitetno posvećuju vrijeme svojim sugovornicima, kako bi u potpunosti razumjeli ono

EN Što napraviti kada ne možete pronaći dobrog zaposlenika?

test txt

Što napraviti kada ne možete pronaći dobrog zaposlenika?

Objavili ste oglas za posao, prikupili sve prijave, odradili početnu selekciju kandidata, proveli intervjue s onim najzanimljivijima, ali izgleda da nitko od njih ne odgovara zahtjevima Vašeg radnog mjesta? Ovakav

Treba li Vam employer branding?

Neupitna je činjenica da je u današnje vrijeme gotovo pa svaka organizacija konstantno u potrazi za kvalitetnim zaposlenicima. Naime, nemoguće je ostvariti poslovni rast bez kvalitetnog kadra. Sam proces zapošljavanja

Je li vrijeme da napokon date otkaz?

Svatko je od nas barem jednom u životu imao loš dan na poslu. Štoviše, sigurno Vam je poznat i osjećaj kada Vam jednostavno cijeli tjedan ne ide onako kako ste

Kako biti uistinu nezaboravan lider?

U našoj se svakodnevici konstantno susrećemo s različitim vođama - od pojedinaca koji upravljaju svojim timovima, do ljudi koji svojim rukovoditeljskim sposobnostima uspješno vode čitave kompanije. Međutim, jesu li ti

7 tajni najuspješnijih komunikatora

Koliko ste uspješni u Vašoj svakodnevnoj komunikaciji? Često mislimo kako imamo izvrsne vještine govorenja i suradnje s drugima. Međutim, situacija u praksi pokazuje upravo suprotno. Pitate se zbog čega? Koliko

5 najčešćih grešaka u upravljanju konfliktom

Što čini ljude uspješnima u poslu? Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je jedna od najvažnijih komponenti za uspjeh upravo kvalitetno upravljanje konfliktima na radnom mjestu. Konflikti svima nama predstavljaju neugodna