“Be yourself – everybody else is already taken” kaže poznata uzrečica Oscara Wildea. Stalno slušamo o tome da trebamo “biti svoji” i autentični u svemu što radimo, međutim je li to stvarno moguće? Je li prihvatljivo da se u svakom trenutku našeg života ponašamo baš onako kako bismo htjeli, jer smo “to mi”? Koliko god da bismo na našem radnom mjestu možda i htjeli biti svoji, činjenica jest da uvijek postoje neka poslovna pravila i procedure koje trebamo poštivati i slijediti, a koja nas onemogućuju da radimo ono što bismo htjeli. Kako, onda, uspostaviti ravnotežu? Odgovor na to pitanje i nije baš jednostavan.

Ako pogledamo malo razvoj radne okoline u današnje vrijeme, vidjet ćemo da su najnoviji trendovi takvi da zaposlenici žele biti prepoznati za svoja individualna postignuća kojima doprinose radnim timovima. Žele obavljati poslove koji su u skladu s njihovim interesima i preferencijama, dobivati redovite povratne informacije, biti nagrađeni za ono što rade, te se na svojim radnim mjestima postepeno razvijati u sve veće stručnjake. Jednoumlje i geslo “veži konja tamo gdje ti gazda kaže” odavno su prestali biti na snazi.

Štoviše, ne možemo svi raditi isto i razmišljati na isti način. To jednostavno nije poanta. Zamislite radni tim u kojem svi razmišljaju kao i ostali. Svi rade koristeći iste metode, te imaju istu perspektivu i gledište na poslovanje. Kakav je rezultat toga? Takav tim može reproducirati samo jedno rješenje za poslovni izazov koji se nalazi pred njim. To rješenje može biti dobro, međutim puno je veća vjerojatnost da neće biti, ili da će postojati puno adekvatnija i kvalitetnija rješenja od onoga koje je osmišljeno. Ta se pojava u psihologiji naziva “grupno sljepilo”.

Izgleda onda da je bolje kada se tim sastoji od međusobno različitih individua. Psiholozi su odavno dokazali da postoje različiti načini na koje svatko od nas može dati doprinos timu u kojem radi. Netko će biti usmjeren na vremenske rokove, pa će motivirati i poticati ostale kolege da se svi dijelovi projekta privedu kraju na vrijeme. Netko će biti usmjeren na odnose, pa će svojim angažmanom uspostaviti i održavati otvorenu i ugodnu timsku atmosferu, te će paziti da se članovi tima jedni prema drugima odnose s poštovanjem. Netko će pak biti kritičar – to nije nužno ništa loše, jer će ta osoba poteškoće s kojima se tim suočava sagledati iz drugačijih perspektiva, te će ponuditi možda čak i nekonvencionalna rješenja kojih se ostali članovi neće prisjetiti. A netko će u timu prirodno preuzeti ulogu “vođe”, odnosno svojim će sposobnostima uspješno raspodijeliti zadatke među ostalim članovima, te će ih redovito informirati o ciljevima i razvoju stvari unutar tima. Zaključak? Zaista je potrebno da članovi tima budu različiti, kako bi se napravio taj famozni “extra mile”.

Međutim, ponekad ne želimo biti svoji na našim radnim mjestima, jer se plašimo negativnog feedbacka ili potencijalne diskriminacije, posebice ako nemamo baš dobre odnose s drugim kolegama. To je zaista šteta, jer su neka istraživanja potvrdila da dozvoljavanje članovima tima da budu svoji može imati vrlo pozitivne implikacije na radnu atmosferu općenito. Naime, radna okolina u kojoj se ljudi osjećaju slobodni preuzimati rizike i ponašati se autentično često rezultira povećanom radnom uspješnošću, a kod članova tima javlja se povećana kreativnost i učinkovitost za rješavanje problema. Sretniji su, te izvještavaju o nižoj razini stresa na radnom mjestu. Taj se fenomen naziva “psihološka sigurnost” koji izgleda da polako, ali sigurno s vremenom mijenja suvremenu radnu okolinu. Štoviše, otkriveno je da čak i privremeno poboljšanje raspoloženja na poslu rezultira učinkovitošću povećanom za 12%!

 

Zbog čega je dobro biti svoj?

Postoji zaista mnogo benefita, od kojih ćemo nabrojati samo neke:

  • Teško je pretvarati se da smo netko tko nismo. Da bismo preuzeli osobnost neke druge persone, to od nas zahtijeva puno rada i utrošene energije, te je vrlo stresno. Ako ste ikada gledali Big Brother ili neki sličan reality show, mogli ste vidjeti da je moguće pretvarati se da smo netko tko nismo u početku show-a, međutim s vremenom ono “pravo lice” izađe na vidjelo – nemoguće je toliko dobro obnašati karakter neke druge osobe. Štoviše, prestanak pretvaranja za sobom nosi enormni osjećaj olakšanja i rasterećenja.
  • Kada smo svoji, to automatski povećava povjerenje koje drugi imaju prema nama, te nam pomaže da održavamo kvalitetnije odnose s njima. Sigurno ste barem jednom u životu upoznali osobu koja vam nije “skroz sjela”, jer ste imali osjećaj kao da nešto skriva, kao da “ona zapravo nije ona”. Kako ste se ponašali prema njoj? Biste li joj lako povjerili neki zadatak? Kada smo svoji, kao da mičemo sve prepreke između nas i drugih, te oslobađamo put za uspostavljanje pravih, čvrstih socijalnih odnosa. I da, to znači da vam se netko i neće svidjeti, ali barem znate na čemu ste s tom osobom.
  • Dugoročno se poboljšava timska učinkovitost. Kada članovi tima ne vezuju konja tamo gdje im gazda kaže, te kada su otvoreni prema međusobnim različitostima, to svakom članu omogućuje da zaista da svoj maksimum. Puno se bolje posvećujemo izazovu koji je pred nama, a razumijevanje i međusobno prihvaćanje nam omogućuje da se puno kvalitetnije povezujemo s ostalim članovima. S druge strane, to rukovoditelje oslobođava mikromenadžmenta.
  • Općenito se poboljšava naše radno iskustvo. Radna okolina koja je otvorena i prihvaća međusobne različitosti uistinu jest bolje radno mjesto za svih. Kada znate da se vaši radni kolege ponašaju autentično i “svoje”, te da za to nisu kritizirani ili gledani “ispod oka”, to će i vas motivirati da pokažete svoje skrivene snage i sposobnosti. Činjenica jest da nam različitosti pomažu da učimo, širimo horizonte, obogaćuju nas za nova iskustva, te čak mogu i mijenjati naša ograničavajuća uvjerenja. Kao da suštinski postajemo bolje osobe.

 

Koliko sebe “dati i pokazati” u radnoj okolini?

Postoje, s jedne strane, neke komponente poslovanja koje je potrebno poštivati i u koje se jednostavno trebate uklopiti. Najčešće su to pravila ponašanja te procesi i procedure koji se trebaju slijediti, ali i nepisana očekivanja od strane kompanije (ono što često volimo nazivati organizacijskom kulturom). Primjerice, to može biti dress code koji trebate poštivati kada dođete na svoje radno mjesto, prodajni proces koji trebate slijediti od prvog do zadnjeg koraka, mjesečni izvještaj o vašem radu koji trebate predati baš kao i svi ostali vaši kolege, ili čak organiziranje mini domjenka vašem kolegi za rođendan, jer je to tradicija koju poštujete u vašoj kompaniji već dulji niz godina.

S druge strane, postoji i ono po čemu se uvijek možete istaknuti (naravno, pritom poštujući maločas spomenuta “pravila igre”). To su vaše snage, ono po čemu želite da vas drugi prepoznaju. Kada netko spomene vaše ime, što želite da drugima prvo padne na pamet kao asocijacija na vas? Je li to činjenica da vašim članovima tima uvijek pomažete kada je to potrebno, te drugi znaju da se mogu osloniti na vas? Možda znaju da ćete im uvijek dati neki kreativni prijedlog rješenja kojeg se oni nikada ne bi sjetili? Ili vas cijene zbog vaše zarazne osobnosti, kojom uvijek unosite dašak svježine u radnu okolinu, zbog čega se ostali članovi osjećaju ugodno i opušteno? Može biti bilo što, dokle god nije na štetu drugih, ne kosi se s pravilima poslovanja, ili ne narušava imidž kompanije ni na koji posredan ili neposredan način.

Svakako treba napomenuti da biti svoj ne znači da se uvijek sve vrsti oko nas. Naprotiv, trebamo biti vrlo obazrivi i prema drugima, stoga je ovo uvijek stvar balansa – i uvijek će biti.

 

Kako biti svoj na radnom mjestu?

Uzmite malo vremena i razmislite o tome što za vas znači biti svoj. Kako znate da ste “svoji”? Jesu li to konkretna ponašanja koja pokazujete u vašoj okolini, informacije i gledišta koje dijelite s drugima, neki unutarnji osjećaj koji imate, ili pak feedback koju dobijete od drugih ljudi? Imajte na umu da ovdje pričamo o stvarima koje su vrlo individualne, i upravo zbog toga je važno da svatko od nas sam za sebe da odgovor na ovo pitanje.

Nakon toga pogledajte što od navedenog možete implementirati u vašu radnu okolinu, a što ne možete ili ne bi baš bilo preporučljivo. Nadalje, što točno od toga vi sami želite “podijeliti” s vašim kolegama, a što ne želite? Zbog čega? Gdje je granica? Suštinski se “vrtimo” oko jedne stvari: kako svoju okolinu ili radni tim možete sutra učiniti boljim mjestom nego što je danas? Svakako savjetujemo i da popričate s vašim nadređenim o ovome (koliko god se na prvu možda činilo suludim), i vidite postoji li mogućnost da u okviru vašeg radnog mjesta dobijete malo više slobode, koja će vam pomoći da još više – budete svoji.

 

Par savjeta za rukovoditelje
  • Razmislite malo o tome kakvu okolinu imate na poslu? Dozvoljavate li ljudima da zaista “budu svoji”, ili je kod vas sve status quo? Kako možete omogućiti svojim zaposlenicima da razviju svoje jedinstvene vještine i sposobnosti? Je li to bolja organizacija i rotacija posla, uvođenje novih procesa i procedura, individualni razgovori s njima, ili pak timski kreativni sastanci? Odgovor se ne može baš dati jednoj rečenici.
  • Uvedite tzv. “priče heroja” u vašu poslovnu praksu. To su priče o tome kako je netko od vaših djelatnika riješio neki poslovni izazov koristeći svoje jedinstvene sposobnosti, odnosno onoga u čemu je dobar. Tu priču svakako podijelite s drugima, bilo uz pomoć intraneta, newslettera, ili društvenih mreža.
  • S vremena na vrijeme napravite sastanak ili mali teambuilding s vašim članovima tima, na kojem ćete im omogućiti da se još bolje upoznaju, podijele priče o sebi koje nitko drugi ne zna, svoja postignuća, nagrade koje su osvojili i sl.
  • Sve počinje od vas – ako vi svojim primjerom pokažete da se može i smije biti svoj, onda će vas i drugi slijediti u tome. Možda vaši zaposlenici i žele biti svoji, ali misle da ne smiju, jer od vas nisu dobili nikakav input. 😉

Kolumna za Poslovni FM radio

 

 

Prvi saznajte kada objavimo nešto novo – prijavite se na naš newsletter!

         
     

Za pretplatu molimo potvrdite da niste robot:

Image designed by Freepik

Ekstroverti vs. introverti – tko zapravo pobjeđuje u poslovnom svijetu?

Favoriziranje ekstroverata je trend koji je dugo vremena bio zastupljen u poslovnom svijetu. Za njih se smatralo da su društveno dominantniji i da brže ostvaruju utjecaj nad drugima. Uspješnije prodaju

Rad od kuće – osvrt na nove poslovne trendove i psihološke posljedice koje su njima rezultirale

Rad od kuće za većinu je tvrtki postao novo normalno. Nešto što se do prije nekoliko mjeseci možda činilo kao znanstvena fantastika danas nam je svakodnevica. Za IT kompanije to

Mlad ili iskusan djelatnik – kako izabrati kada nema vremena za uhodavanje u posao?

Prije godinu dana razgovarao sam s jednom poznanicom, vlasnicom knjigovodstvenog servisa. Požalila mi se na povećan opseg posla koji ju je zadesio posljednjih dana. Kada sam je upitao zbog čega

Post-korona: kako se vratiti u “normalno” poslovanje puno neizvjesnosti?

Odradili smo sve - bili smo u izolaciji, brojali smo zaražene sa Stožerom civilne zaštite, pohađali smo webinare, kupovali online - i sada je vrijeme za povratak u normalno. Novo

Kako prodavati u vrijeme koronavirusa?

Pandemija koronavirusa preko noći nam je okrenula život naglavačke. Svakodnevicu koju smo do prije dva mjeseca poznavali kao da je vjetar otpuhao u zaborav. Osim što su nam životi uvelike

Od webinara do webinara – zbog čega neki ni sada ne staju s luđačkim tempom?

Prije par tjedana razgovarao sam s kolegicom oko termina za webinar koji bismo uskoro trebali održati za jednog klijenta. Predložio sam joj konkretan datum i upitao je odgovara li joj.

Kako rukovoditi milenijalcima?

Predviđa se da će kroz sljedećih deset godina milenijalci sačinjavati preko 75% radno aktivne populacije. Kakav je vaš stav o tome? Gotovo pa i nema kompanije koja se u posljednje

Kako “sačuvati živce” i preživjeti izolaciju?

Već smo mjesec dana u lockdownu zbog pandemije koronavirusa, i njegove popratne pojave lagano su zabrinjavajuće. Gotovo pa nema dana kada na društvenim mrežama ne vidim barem jedan od sljedećih

Što nam je činiti u doba pandemije koronavirusa ako smo obrtnici ili vlasnici malih poduzeća?

Danas sam čitao jedan članak na poznatom hrvatskom poslovnom portalu, te mi je za oko zapela jedna od rečenica autorice koja glasi otprilike ovako: "Sada će nam doći na naplatu

Kako rukovoditi djelatnicima u vrijeme COVID-19 krize?

Pandemija koronavirusa svima je "utjerala strah u kosti". A to posebice mogu osjećati oni koji se u kompanijama nalaze na rukovodećim pozicijama. U ova ekstremno stresna i neizvjesna vremena, odgovornost

Kako se nositi sa stresom u vrijeme kolektivne panike i neizvjesnosti?

Pandemija koronavirusa doslovno nas je "išamarala" i preko noći promijenila naše živote iz korijena. Od "nekog tamo virusa iz Kine sličnog gripi" do de facto koraka pred uvođenje potpune karantene

15 savjeta kako učinkovito raditi od kuće

Pandemija virusa COVID-19 većinu je hrvatskih (pa i svjetskih) kompanija prisilila na drastičnu promjenu načina obavljanja posla. Rad od kuće, oblik poslovanja oko kojeg su se do jučer "lomila koplja",

Zbog čega se (ne) plašimo koronavirusa?

Pričam nekidan s jednom kolegicom o ovoj novonastaloj situaciji koja nas je sve iznenadno zatekla. Kaže da je ovi dani podsjećaju na proljeće 1986., kada se dogodila eksplozija u Černobilu.

Romantična veza na radnom mjestu – da ili ne?

Na ljubav gotovo pa nitko nije imun - ma koliko mi tvrdili suprotno. Amorova strelica može nas pogoditi u bilo kojem trenutku, i to je ono što, u krajnju ruku,

Kako zapošljavati u FMCG sektoru?

Prije nekoliko mjeseci vodio sam zanimljiv razgovor s jednim kolegom, inače menadžerom iz FMCG branše, odgovornim za zapošljavanje djelatnika u svojoj kompaniji. "Koga tražiš?" - upitao sam ga "Pa radnika."

Uspješno isplanirajte nadolazeću godinu u nekoliko koraka!

Adventsko ozračje već je odavno prisutno među nama. Siguran sam da vas je barem djelomično zahvatilo to blagdansko ludilo koje kao da se pojavi preko noći čim se prve lampice

Interna komunikacija u tvrtki – jesmo li spremni preuzeti odgovornost?

Prije nego uopće "zaronimo" u ovu temu, zamolit ću vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje: koji je najveći izazov s kojim se vaši kolege ili zaposlenici trenutno suočavaju? Slobodno

Kako prodati novi proizvod ili uslugu

Inovacije i širenje asortimana ključan su proces razvoja gotovo pa bilo koje kompanije. Obično nam ideje za to širenje padnu na pamet nakon uvida nastalih analizom tržišta, konkurencije, ili naših

13 znakova burnouta, i 13 načina kako ga spriječiti

Burnout (ili sindrom "izgaranja") jedna je od najvećih pošasti modernog doba. To je stanje fizičke, psihološke, mentalne i emocionalne iscrpljenosti uzrokovane izloženosti dugotrajnom i pretjeranom stresu. Burnout nije samo floskula,

Kako raditi u timu, a istovremeno “biti svoj”

"Be yourself - everybody else is already taken" kaže poznata uzrečica Oscara Wildea. Stalno slušamo o tome da trebamo "biti svoji" i autentični u svemu što radimo, međutim je li

Kako uspješno promijeniti posao?

Razmišljate o promjeni posla? Dobrodošli u klub! Bilo da vam je misao o karijernom zaokretu samo "prostrujala" glavom ili da aktivno razmišljate o vašem sljedećem poslovnom pothvatu, promjena posla često

Kako privući, zaposliti i zadržati kvalitetne zaposlenike?

Jeste li se ikada zapitali tko su ključni zaposlenici vaše kompanije? Po čemu to znate? Jesu li to voditelji vaših ključnih odjela? Možda specijalisti koji znaju obavljati poslove koje nijedan

Kako se kontrolirati kada nam na poslu “pukne film”?

Emocije su sastavni dio života svakog čovjeka. Da nema njih, naša svakodnevica zasigurno ne bi bila uzbudljiva i zanimljiva kao što jest. Upravo su emocije odgovorne za svaki dobar osjećaj

Zbog čega žene ostaju u vezi sa zlostavljačima?

Kako biste definirali zlostavljanje u romantičnim odnosima? Jesu li to situacije kada jedan partner fizički nasrne na drugoga? Ili možda one u kojima oni međusobno izmijene par "teških" riječi? Ili

Što napraviti kada kupac uđe u vašu trgovinu?

Njih dnevno uđe na desetke, stotine, ponekad i tisuće. Neki samo razgledavaju, neki odlučno znaju po što su došli, dok je nekima potrebno više informacija da donesu odluku o kupnji.

Zbog čega imamo problema sa zapošljavanjem?

Nedvojbena je činjenica da su se pravila na današnjem tržištu rada itekako promijenila. Prije je poslodavcima bilo dovoljno objaviti oglas za posao, te bi oni dobili broj prijava dovoljno velik

Žena je ženi vuk – mit ili stvarnost?

Koliko god, s jedne strane, pokazivale solidarnosti i podrške jedna prema drugoj zbog toga što su pripadnice nježnijeg spola, toliko žene prema drugim ženama mogu pokazivati i patološke količine ljubomore

Zbog čega varamo svoje partnere?

Što je uopće prevara? Zapravo ju je jako teško definirati. Čin prevare, koliko god po nekima kristalno jasno definiran i apsolutno neprihvatljiv oblik ponašanja, ipak nije toliko jednostavan kao 1

Kako preživjeti post-blagdansku depresiju?

Adventsko vrijeme polako, ali sigurno ostavljamo iza nas, te se lagano oporavljamo od sveprisutnog blagdanskog ludila kojem smo bili svjedoci posljednjih nekoliko tjedana. Ta silna količina hrane koju smo pojeli,

Do uspješnih novogodišnjih odluka u 5 jednostavnih koraka!

Lagano nam se bliži kraj godine, vrijeme osvrta na događaje i postignuća koja smo ostvarili u proteklih 365 dana. To je ujedno i vrijeme kada razmišljamo i o planovima za

“Gladni” ste feedbacka? A jeste li ga spremni “pojesti” kada Vam je serviran?

Povratna informacija o radnom učinku - termin koji na papiru zvuči vrlo profesionalno i otmjeno, dok u stvarnosti često izaziva "buru" emocija, te je uzrokom nemalog broja konflikata na radnom

Život ste dali firmi u kojoj radite, a ona Vas je odbacila kao staru krpu?

Scenarij kao pa iz bajke: radite posao kojem ste izuzetno predani i oko kojeg ste zavidno angažirani, Vaša proaktivnost na radnom mjestu može biti izvrstan primjer svim Vašim kolegama, te

Je li nam stvarno potrebno toliko coacheva na tržištu?

Coaching - termin koji danas izvire iz gotovo pa svake web-stranice i društvene platforme koja se bavi nekim oblikom osobnog razvoja. S coachevima se susrećemo svakodnevno, bilo uživo ili online

Je li vrijeme za odlazak u privatno poduzetništvo?

Godišnji odmori su završili, te svi lagano krećemo s novom "sezonom" - pred Vama su nadolazeći poslovi koje ste ugovorili, novi izazovi koji Vas čekaju, kao i zanimljivi projekti koje

Kako preživjeti povratak s godišnjeg?

Povratak s godišnjeg odmora je uvijek težak. Bez obzira gdje smo bili, što smo radili, ili koliko smo slobodnog vremena imali, prvi radni dan nakon ljetnog uživanja svima nam dođe

Kako uistinu maksimalno iskoristiti godišnji odmor?

Lagano nam se približava period godišnjih odmora - vrijeme kada se odmaramo od naporne godine, i punimo baterije za nadolazeće poslovne izazove. Međutim, svakome se od nas barem jednom dogodilo

10 načina kako se nositi sa šefom koji Vas maltretira

Ah, ti naši šefovi! Ponekad nam zadaju toliku glavobolju da jednostavno ne znamo kako da se ponašamo prema njima, a da oni budu zadovoljni. Šefovi nas mogu "maltretirati" na bezbroj

Kako je svjetsko nogometno prvenstvo utjecalo na naše ponašanje?

Događaji koji su se u proteklih nekoliko dana dogodili u lijepoj našoj samo su još jedan od pokazatelja koliki potencijali, snaga i mogućnosti leže u svima nama. Bili smo predmet

Zbog čega su visoko inteligentni ljudi često NESRETNI?

Zvuči paradoksalno, zar ne? Nekako je općeprihvaćeni stav da visoko inteligentnim ljudima sve ide od ruke - uspješni su u školi, pronalaze dobre poslove, razvijaju se na svom profesionalnom planu,

Danas ti se smiju, sutra ti žele biti najbolji prijatelji

Mark Twain je jednom davno rekao da je čovjek s novom idejom luđak sve dok ta ideja ne uspije. Sve to zvuči divno i krasno, međutim, nije nam dao odgovor

Stalno ste zauzeti? Od čega ZAPRAVO bježite?

Svi mi poznamo barem jednu osobu za koju možemo reći da je uistinu stalno zauzeta. Kad se nađete s njom na kavi, pitat će Vas kako ste, ne dižući pogled

Evo kako Vas perfekcionizam lagano UBIJA

Smatrate li se perfekcionistom? Nema ničeg lošeg u tome da želite biti najbolji u onome što radite - osim kada Vas ta želja toliko frustrira da Vam praktički uzrokuje propast.

Aktivno slušanje u 5 jednostavnih koraka!

Svi u teoriji znamo koliko je aktivno slušanje važno u svakodnevnoj komunikaciji. Međutim, samo su rijetki koji u praksi kvalitetno posvećuju vrijeme svojim sugovornicima, kako bi u potpunosti razumjeli ono

EN Što napraviti kada ne možete pronaći dobrog zaposlenika?

test txt

Što napraviti kada ne možete pronaći dobrog zaposlenika?

Objavili ste oglas za posao, prikupili sve prijave, odradili početnu selekciju kandidata, proveli intervjue s onim najzanimljivijima, ali izgleda da nitko od njih ne odgovara zahtjevima Vašeg radnog mjesta? Ovakav

Treba li Vam employer branding?

Neupitna je činjenica da je u današnje vrijeme gotovo pa svaka organizacija konstantno u potrazi za kvalitetnim zaposlenicima. Naime, nemoguće je ostvariti poslovni rast bez kvalitetnog kadra. Sam proces zapošljavanja

Je li vrijeme da napokon date otkaz?

Svatko je od nas barem jednom u životu imao loš dan na poslu. Štoviše, sigurno Vam je poznat i osjećaj kada Vam jednostavno cijeli tjedan ne ide onako kako ste

Kako biti uistinu nezaboravan lider?

U našoj se svakodnevici konstantno susrećemo s različitim vođama - od pojedinaca koji upravljaju svojim timovima, do ljudi koji svojim rukovoditeljskim sposobnostima uspješno vode čitave kompanije. Međutim, jesu li ti

7 tajni najuspješnijih komunikatora

Koliko ste uspješni u Vašoj svakodnevnoj komunikaciji? Često mislimo kako imamo izvrsne vještine govorenja i suradnje s drugima. Međutim, situacija u praksi pokazuje upravo suprotno. Pitate se zbog čega? Koliko

5 najčešćih grešaka u upravljanju konfliktom

Što čini ljude uspješnima u poslu? Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je jedna od najvažnijih komponenti za uspjeh upravo kvalitetno upravljanje konfliktima na radnom mjestu. Konflikti svima nama predstavljaju neugodna