Pandemija koronavirusa doslovno nas je “išamarala” i preko noći promijenila naše živote iz korijena. Od “nekog tamo virusa iz Kine sličnog gripi” do de facto koraka pred uvođenje potpune karantene u manje od tjedan dana. Život kakav smo do jučer poznavali naprosto je – stao. Reći ću otvoreno da nas je COVID-19 dočekao poprilično nespremne. Doduše, ruku na srce, je li se itko mogao pripremiti za ovakav scenarij? Jučerašnji potres u gradu Zagrebu samo je dodatno zakomplicirao situaciju i psihološko stanje građana.

Stres možemo umanjiti tako da utječemo na njegov uzrok ili na njegove posljedice. Uzrok je u ovom slučaju ovo drugo. Da, takva rješenja će biti kratkoročnija – ali i to je bolje od sjedenja prekriženih ruku i pasivnog prihvaćanja naše sudbine.

Da ne okolišamo previše – u nastavku donosimo nekoliko konkretnih savjeta i smjernica o tome kako što lakše i bezbolnije “izgurati” ovaj period neizvjesnosti koji je pred nama. Možda ne možemo ići na posao ili sjesti u omiljeni kafić, ali i dalje puno toga možemo.

 

 • Možemo prihvatiti svoje emocije

Osjećaj kolektivne panike i neizvjesnosti lagano kulminira. Gotovo pa nema pojedinca koji je anksiozan, nervozan zabrinut ili pod stresom. I hajdemo odmah na početku riješiti jednu stvar – te emocije su sasvim uobičajene i očekivane. Sve je u redu s vama. Svatko ovaj stres doživljava na drugačiji način – jedni otvoreno paničare, a drugi se povlače u sebe. Netko je zbunjen, a netko je pak iznenađujuće dobre volje, jer mu je ta sreća obrambeni mehanizam nošenja s ovom situacijom.

I zbog tih naših različitosti vrlo je lako upasti u konflikte s drugima, posebice dok traje razdoblje izolacije, i dok smo de facto 0-24 u zatvorenom prostoru s istim ljudima. Prije nego se prepustite sljedećem konfliktu i međusobnoj “paljbi”, prisjetite se da je svatko prestrašen u ovoj situaciji i da se svatko nosi s njom na svoj način. Zbog toga bespotrebne svađe zapravo nemaju smisla.

 

 • Možemo prekinuti spiralu negativnih misli

Što ako se zarazim? Što ako zarazim nekog drugog? Što ako se nešto dogodi mojoj obitelji? Što ako propadne hrvatsko gospodarstvo? Što ako više ništa ne bude kao prije? Snaći ćemo se, kao što smo se snalazili i dosad, kada smo bili i u dubljim glibovima. Na sreću, naš mozak i naše tijelo su, zahvaljujući evoluciji, vrlo otporni na vanjske promjene. To uključuje naše fizičko i psihološko funkcioniranje.

Prekinuti pandemiju koronavirusa i popraviti makroekonomske trendove koji će najvjerojatnije uslijediti ne možemo. Sve su to tzv. “što ako” scenariji. Čim prepoznate da u vašoj glavi kreće neki “što ako” scenarij, odmah “maknite” tu mentalnu sliku iz svijesti. Možete vizualizirati veliki prometni znak stop, viknuti “dosta” ili se jako uštipnuti.

 

 • Možemo se prisjetiti što je u zoni našeg utjecaja

Ako osjetite da počinjete katastrofizirati i da vam se crni scenariji počinju “motati” po glavi, zaustavite se na trenutak. Zapitajte se što vi osobno zaista možete učiniti u toj situaciji. Što je u vašem krugu utjecaja? Slobodno vizualizirajte upitnik iznad sebe i razmislite o tom pitanju. Davanje racionalnog odgovora na njega uvijek je prihvatljivija opcija od prepuštanja neugodnim emocijama.

Zapamtite – uvijek možemo nešto učiniti u nekoj situaciji, čak i kad nam se na prvu čini da ne možemo. 😉

 

 • Možemo konzumirati informacije iz provjerenih izvora

To su u prvom redu informacije Svjetske zdravstvene organizacije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te Nacionalnog stožera civilne zaštite. Naravno da se svi mi okrećemo i društvenim mrežama da bismo dobili najnovije informacije u ovom kriznom razdoblju. Nažalost, na njima ćemo pronaći i mnoštvo neistinitih informacija. Informacija koje mogu u trenutku pokrenuti lavinu panike i ostalih neugodnih emocija.

 

 • Možemo promijeniti svoj fokus

Znate onu uzrečicu “u radu je spas”? Upravo nam ona može biti od pomoći u ovom razdoblju. Hajdemo malo maknuti fokus od panike na – nešto konkretno. Možemo li se posvetiti nekoj aktivnosti koja će nas (barem privremeno) okupirati? Imamo li nekog nedovršenog posla koji smo ponijeli kući iz ureda, možemo li osmisliti neki novi projekt, ili se posvetiti učenju novih stvari?

Pravilo je tu vrlo jednostavno: kada se potpuno fokusiramo na neki zadatak, ne možemo se fokusirati na neki drugi – a to uključuje i razmišljanje o budućnosti. Tako da slobodno “uronite” u rad i dovršite neke “repove” o kojima već razmišljate već neko vrijeme.

 

 • Možemo ograničiti konzumaciju medija

Evo jedan koristan savjet: unaprijed odredite periode u danu kada ćete gledati vijesti (primjerice, jednom ujutro i jednom navečer). Odolite tome da konstantno (da ne kažem opsesivno) gledate novosti, pregledavate portale i listate novosti na društvenim mrežama. Broj novih informacija koje se objavljuju stalno se povećava, i njihovom kontinuiranom konzumacijom zapravo si radimo više štete nego koristi.

 

 • Možemo našu situaciju staviti u malo širi kontekst

Jeste li se ikada zapitali, ali zaista zapitali kako je Talijanima? A kako je bilo Kinezima? Kakav je osjećaj ne moći dobiti zdravstvenu skrb u trenucima kada nam je ona najpotrebnija? Kako je onima koji su zbog koronavirusa izgubili svoje najmilije? Kućna izolacija odjednom se čini kao mačji kašalj.

 

 • Možemo se prisjetiti prošlih vremena

Koje su vas aktivnosti (a koje možete obavljati u zatvorenome) prije smirivale u stresnim situacijama? Je li to kuhanje, igra s djecom, učenje neke nove vještine ili nešto četvrto – izbora je napretek.

 

 • Možemo i dalje dobiti podršku drugih

Samo zato što smo u izolaciji ne znači da se ne možemo družiti i da se trebamo prepustiti “raljama” usamljenosti. Dragi moji, u 2020. smo godini, tehnologija nam je na dohvat ruke. Jako je važno da u ovom razdoblju budemo podrška jedni drugima i da održavamo kontakte – makar to znači da ćemo sa šalicom kave sjesti ispred Skypea. Čak su neki noćni klubovi ovaj vikend uživo imali prijenos nastupa svojih DJ-eva! Daleko je to od zabave koju nudi noćni izlazak, ali sama činjenica da su okupili zajednicu na jednom mjestu (pa makar i virtualno) puno znači.

Kao i s anksioznošću – treba osvijestiti da je usamljenost u ovom periodu sasvim normalna pojava. Milijuni ljudi se sada osjećaju kao i vi, ako ne i lošije.

 

 • Možemo odlučiti kada ćemo brinuti u danu

Odredite vrijeme u danu (primjerice, sat ili dva) kada ćete se brinuti. Tada brinite do mile volje i slobodno “prevrćite” u glavi i najcrnje scenarije. Ali u svim ostalim periodima u danu briga je strogo zabranjena – do sutradan u toliko sati. 😉

 

 • Možemo isprobati neke mentalne tehnike za smirivanje

Meditacija, mindfulness, autogeni trening, progresivna mišićna relaksacija – zaista ih je široka paleta. Na internetu ćete pronaći puno više informacija o svakoj od njih. Isprobajte i vidite koje vam najviše odgovaraju. Umjesto da “visite” na društvenim mrežama i “prežvakavate” informacije koje ste već vidjeli, što ne biste probali neku od ovih metoda?

Znate li što je najbolje od svega? S vremenom ćete saznati koje vam daju najbolje rezultate, te ih onda možete primijeniti svaki put kad krene “navala” neugodnih misli.

 

 • Možemo se i dalje baviti fizičkom aktivnošću

Youtube i ostale društvene mreže ovih su dana preplavili video zapisi o vježbanju kod kuće. Teretane i sportski klubovi zatvoreni su barem na mjesec dana, što je velik udarac na redovite vježbače. Odaberite neki video koji vam paše, neovisno o tome jeste li početnik ili napredni sportaš. Za većinu vježbi vam ne treba nikakva oprema, samo malo dobre volje!

 

 • Možemo se zdravo hraniti

Period izolacije ne znači da nemamo mogućnosti paziti na naše prehrambene navike. Naš je lifestyle malčice promijenjen, ali i dalje imamo više-manje odriješene ruke za pripremu zdravih jela. To posebice vrijedi za one koji i inače paze na to što jedu ili su na prilagođenom planu prehrane.

 

 • Možemo pomoći drugima

Pomaganje drugima nosi enormni osjećaj unutarnjeg ispunjenja. Usudio bih se čak reći da nema nijednog osjećaja koji se može mjeriti s time. Dajte ljudima neki besplatan savjet iz domene svoje stručnosti, napišite neki članak, snimite kratki video ili pomozite nekome u nevolji. Pokažite vlastitim primjerom!

 

 • Možemo zapisati svoje brige na list papira

…i vidjeti što će se dogoditi. Probajte! 😉

 

 • Možemo potražiti stručnu pomoć

Ako osjetimo da je osjećaj stresa i neizvjesnosti preintenzivan, možemo se obratiti stručnjacima – psiholozima, coachevima i sl. Hrvatska psihološka komora i Hrvatsko psihološko društvo objavili su službene brojeve za traženje psihološke pomoći, raspoređene po hrvatskim županijama, koje možemo nazvati u bilo kojem trenutku

Nije sramota tražiti pomoć, pogotovo u ovakvim vremenima – vrijeme je da to napokon shvatimo.

 

 • Možemo i dalje (kontrolirano) paziti na svoju higijenu

Jer to je i dalje najbolja prevencija širenja zaraze – dokle god se ne pretvori u opsesivno čišćenje naših ruku, stana i odjeće do razine koje nam zapravo uzrokuje psihološku nelagodu.

 

 • Možemo boraviti u prirodi

Naravno, dokle god se ne grupiramo u skupine! Boravak u prirodi dobar je recept u borbi protiv izolacije, ali i za još uspješniji rad od kuće. Naime, fizička promjena lokacije ima veliki utjecaj na naš mozak, jer nam daje to prijeko potrebno “resetiranje”. Baš kao i kada se pisalo na starim pisaćim mašinama – pišete i pišete, i kada dođete do kraja potrebno je vratiti mašinu na početak novog retka da biste mogli nastaviti s pisanjem. 😊

 

Izgleda da dosta toga možemo. A možemo i pobijediti koronavirus!

 

 

Prvi saznajte kada objavimo nešto novo – prijavite se na naš newsletter!

         
     

Za pretplatu molimo potvrdite da niste robot:

Image designed by Freepik

Mlad ili iskusan djelatnik – kako izabrati kada nema vremena za uhodavanje u posao?

Prije godinu dana razgovarao sam s jednom poznanicom, vlasnicom knjigovodstvenog servisa. Požalila mi se na povećan opseg posla koji ju je zadesio posljednjih dana. Kada sam je upitao zbog čega

Post-korona: kako se vratiti u “normalno” poslovanje puno neizvjesnosti?

Odradili smo sve - bili smo u izolaciji, brojali smo zaražene sa Stožerom civilne zaštite, pohađali smo webinare, kupovali online - i sada je vrijeme za povratak u normalno. Novo

Kako prodavati u vrijeme koronavirusa?

Pandemija koronavirusa preko noći nam je okrenula život naglavačke. Svakodnevicu koju smo do prije dva mjeseca poznavali kao da je vjetar otpuhao u zaborav. Osim što su nam životi uvelike

Od webinara do webinara – zbog čega neki ni sada ne staju s luđačkim tempom?

Prije par tjedana razgovarao sam s kolegicom oko termina za webinar koji bismo uskoro trebali održati za jednog klijenta. Predložio sam joj konkretan datum i upitao je odgovara li joj.

Kako rukovoditi milenijalcima?

Predviđa se da će kroz sljedećih deset godina milenijalci sačinjavati preko 75% radno aktivne populacije. Kakav je vaš stav o tome? Gotovo pa i nema kompanije koja se u posljednje

Kako “sačuvati živce” i preživjeti izolaciju?

Već smo mjesec dana u lockdownu zbog pandemije koronavirusa, i njegove popratne pojave lagano su zabrinjavajuće. Gotovo pa nema dana kada na društvenim mrežama ne vidim barem jedan od sljedećih

Što nam je činiti u doba pandemije koronavirusa ako smo obrtnici ili vlasnici malih poduzeća?

Danas sam čitao jedan članak na poznatom hrvatskom poslovnom portalu, te mi je za oko zapela jedna od rečenica autorice koja glasi otprilike ovako: "Sada će nam doći na naplatu

Kako rukovoditi djelatnicima u vrijeme COVID-19 krize?

Pandemija koronavirusa svima je "utjerala strah u kosti". A to posebice mogu osjećati oni koji se u kompanijama nalaze na rukovodećim pozicijama. U ova ekstremno stresna i neizvjesna vremena, odgovornost

Kako se nositi sa stresom u vrijeme kolektivne panike i neizvjesnosti?

Pandemija koronavirusa doslovno nas je "išamarala" i preko noći promijenila naše živote iz korijena. Od "nekog tamo virusa iz Kine sličnog gripi" do de facto koraka pred uvođenje potpune karantene

15 savjeta kako učinkovito raditi od kuće

Pandemija virusa COVID-19 većinu je hrvatskih (pa i svjetskih) kompanija prisilila na drastičnu promjenu načina obavljanja posla. Rad od kuće, oblik poslovanja oko kojeg su se do jučer "lomila koplja",

Zbog čega se (ne) plašimo koronavirusa?

Pričam nekidan s jednom kolegicom o ovoj novonastaloj situaciji koja nas je sve iznenadno zatekla. Kaže da je ovi dani podsjećaju na proljeće 1986., kada se dogodila eksplozija u Černobilu.

Romantična veza na radnom mjestu – da ili ne?

Na ljubav gotovo pa nitko nije imun - ma koliko mi tvrdili suprotno. Amorova strelica može nas pogoditi u bilo kojem trenutku, i to je ono što, u krajnju ruku,

Kako zapošljavati u FMCG sektoru?

Prije nekoliko mjeseci vodio sam zanimljiv razgovor s jednim kolegom, inače menadžerom iz FMCG branše, odgovornim za zapošljavanje djelatnika u svojoj kompaniji. "Koga tražiš?" - upitao sam ga "Pa radnika."

Uspješno isplanirajte nadolazeću godinu u nekoliko koraka!

Adventsko ozračje već je odavno prisutno među nama. Siguran sam da vas je barem djelomično zahvatilo to blagdansko ludilo koje kao da se pojavi preko noći čim se prve lampice

Interna komunikacija u tvrtki – jesmo li spremni preuzeti odgovornost?

Prije nego uopće "zaronimo" u ovu temu, zamolit ću vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje: koji je najveći izazov s kojim se vaši kolege ili zaposlenici trenutno suočavaju? Slobodno

Kako prodati novi proizvod ili uslugu

Inovacije i širenje asortimana ključan su proces razvoja gotovo pa bilo koje kompanije. Obično nam ideje za to širenje padnu na pamet nakon uvida nastalih analizom tržišta, konkurencije, ili naših

13 znakova burnouta, i 13 načina kako ga spriječiti

Burnout (ili sindrom "izgaranja") jedna je od najvećih pošasti modernog doba. To je stanje fizičke, psihološke, mentalne i emocionalne iscrpljenosti uzrokovane izloženosti dugotrajnom i pretjeranom stresu. Burnout nije samo floskula,

Kako raditi u timu, a istovremeno “biti svoj”

"Be yourself - everybody else is already taken" kaže poznata uzrečica Oscara Wildea. Stalno slušamo o tome da trebamo "biti svoji" i autentični u svemu što radimo, međutim je li

Kako uspješno promijeniti posao?

Razmišljate o promjeni posla? Dobrodošli u klub! Bilo da vam je misao o karijernom zaokretu samo "prostrujala" glavom ili da aktivno razmišljate o vašem sljedećem poslovnom pothvatu, promjena posla često

Kako privući, zaposliti i zadržati kvalitetne zaposlenike?

Jeste li se ikada zapitali tko su ključni zaposlenici vaše kompanije? Po čemu to znate? Jesu li to voditelji vaših ključnih odjela? Možda specijalisti koji znaju obavljati poslove koje nijedan

Kako se kontrolirati kada nam na poslu “pukne film”?

Emocije su sastavni dio života svakog čovjeka. Da nema njih, naša svakodnevica zasigurno ne bi bila uzbudljiva i zanimljiva kao što jest. Upravo su emocije odgovorne za svaki dobar osjećaj

Zbog čega žene ostaju u vezi sa zlostavljačima?

Kako biste definirali zlostavljanje u romantičnim odnosima? Jesu li to situacije kada jedan partner fizički nasrne na drugoga? Ili možda one u kojima oni međusobno izmijene par "teških" riječi? Ili

Što napraviti kada kupac uđe u vašu trgovinu?

Njih dnevno uđe na desetke, stotine, ponekad i tisuće. Neki samo razgledavaju, neki odlučno znaju po što su došli, dok je nekima potrebno više informacija da donesu odluku o kupnji.

Zbog čega imamo problema sa zapošljavanjem?

Nedvojbena je činjenica da su se pravila na današnjem tržištu rada itekako promijenila. Prije je poslodavcima bilo dovoljno objaviti oglas za posao, te bi oni dobili broj prijava dovoljno velik

Žena je ženi vuk – mit ili stvarnost?

Koliko god, s jedne strane, pokazivale solidarnosti i podrške jedna prema drugoj zbog toga što su pripadnice nježnijeg spola, toliko žene prema drugim ženama mogu pokazivati i patološke količine ljubomore

Zbog čega varamo svoje partnere?

Što je uopće prevara? Zapravo ju je jako teško definirati. Čin prevare, koliko god po nekima kristalno jasno definiran i apsolutno neprihvatljiv oblik ponašanja, ipak nije toliko jednostavan kao 1

Kako preživjeti post-blagdansku depresiju?

Adventsko vrijeme polako, ali sigurno ostavljamo iza nas, te se lagano oporavljamo od sveprisutnog blagdanskog ludila kojem smo bili svjedoci posljednjih nekoliko tjedana. Ta silna količina hrane koju smo pojeli,

Do uspješnih novogodišnjih odluka u 5 jednostavnih koraka!

Lagano nam se bliži kraj godine, vrijeme osvrta na događaje i postignuća koja smo ostvarili u proteklih 365 dana. To je ujedno i vrijeme kada razmišljamo i o planovima za

“Gladni” ste feedbacka? A jeste li ga spremni “pojesti” kada Vam je serviran?

Povratna informacija o radnom učinku - termin koji na papiru zvuči vrlo profesionalno i otmjeno, dok u stvarnosti često izaziva "buru" emocija, te je uzrokom nemalog broja konflikata na radnom

Život ste dali firmi u kojoj radite, a ona Vas je odbacila kao staru krpu?

Scenarij kao pa iz bajke: radite posao kojem ste izuzetno predani i oko kojeg ste zavidno angažirani, Vaša proaktivnost na radnom mjestu može biti izvrstan primjer svim Vašim kolegama, te

Je li nam stvarno potrebno toliko coacheva na tržištu?

Coaching - termin koji danas izvire iz gotovo pa svake web-stranice i društvene platforme koja se bavi nekim oblikom osobnog razvoja. S coachevima se susrećemo svakodnevno, bilo uživo ili online

Je li vrijeme za odlazak u privatno poduzetništvo?

Godišnji odmori su završili, te svi lagano krećemo s novom "sezonom" - pred Vama su nadolazeći poslovi koje ste ugovorili, novi izazovi koji Vas čekaju, kao i zanimljivi projekti koje

Kako preživjeti povratak s godišnjeg?

Povratak s godišnjeg odmora je uvijek težak. Bez obzira gdje smo bili, što smo radili, ili koliko smo slobodnog vremena imali, prvi radni dan nakon ljetnog uživanja svima nam dođe

Kako uistinu maksimalno iskoristiti godišnji odmor?

Lagano nam se približava period godišnjih odmora - vrijeme kada se odmaramo od naporne godine, i punimo baterije za nadolazeće poslovne izazove. Međutim, svakome se od nas barem jednom dogodilo

10 načina kako se nositi sa šefom koji Vas maltretira

Ah, ti naši šefovi! Ponekad nam zadaju toliku glavobolju da jednostavno ne znamo kako da se ponašamo prema njima, a da oni budu zadovoljni. Šefovi nas mogu "maltretirati" na bezbroj

Kako je svjetsko nogometno prvenstvo utjecalo na naše ponašanje?

Događaji koji su se u proteklih nekoliko dana dogodili u lijepoj našoj samo su još jedan od pokazatelja koliki potencijali, snaga i mogućnosti leže u svima nama. Bili smo predmet

Zbog čega su visoko inteligentni ljudi često NESRETNI?

Zvuči paradoksalno, zar ne? Nekako je općeprihvaćeni stav da visoko inteligentnim ljudima sve ide od ruke - uspješni su u školi, pronalaze dobre poslove, razvijaju se na svom profesionalnom planu,

Danas ti se smiju, sutra ti žele biti najbolji prijatelji

Mark Twain je jednom davno rekao da je čovjek s novom idejom luđak sve dok ta ideja ne uspije. Sve to zvuči divno i krasno, međutim, nije nam dao odgovor

Stalno ste zauzeti? Od čega ZAPRAVO bježite?

Svi mi poznamo barem jednu osobu za koju možemo reći da je uistinu stalno zauzeta. Kad se nađete s njom na kavi, pitat će Vas kako ste, ne dižući pogled

Evo kako Vas perfekcionizam lagano UBIJA

Smatrate li se perfekcionistom? Nema ničeg lošeg u tome da želite biti najbolji u onome što radite - osim kada Vas ta želja toliko frustrira da Vam praktički uzrokuje propast.

Aktivno slušanje u 5 jednostavnih koraka!

Svi u teoriji znamo koliko je aktivno slušanje važno u svakodnevnoj komunikaciji. Međutim, samo su rijetki koji u praksi kvalitetno posvećuju vrijeme svojim sugovornicima, kako bi u potpunosti razumjeli ono

EN Što napraviti kada ne možete pronaći dobrog zaposlenika?

test txt

Što napraviti kada ne možete pronaći dobrog zaposlenika?

Objavili ste oglas za posao, prikupili sve prijave, odradili početnu selekciju kandidata, proveli intervjue s onim najzanimljivijima, ali izgleda da nitko od njih ne odgovara zahtjevima Vašeg radnog mjesta? Ovakav

Treba li Vam employer branding?

Neupitna je činjenica da je u današnje vrijeme gotovo pa svaka organizacija konstantno u potrazi za kvalitetnim zaposlenicima. Naime, nemoguće je ostvariti poslovni rast bez kvalitetnog kadra. Sam proces zapošljavanja

Je li vrijeme da napokon date otkaz?

Svatko je od nas barem jednom u životu imao loš dan na poslu. Štoviše, sigurno Vam je poznat i osjećaj kada Vam jednostavno cijeli tjedan ne ide onako kako ste

Kako biti uistinu nezaboravan lider?

U našoj se svakodnevici konstantno susrećemo s različitim vođama - od pojedinaca koji upravljaju svojim timovima, do ljudi koji svojim rukovoditeljskim sposobnostima uspješno vode čitave kompanije. Međutim, jesu li ti

7 tajni najuspješnijih komunikatora

Koliko ste uspješni u Vašoj svakodnevnoj komunikaciji? Često mislimo kako imamo izvrsne vještine govorenja i suradnje s drugima. Međutim, situacija u praksi pokazuje upravo suprotno. Pitate se zbog čega? Koliko

5 najčešćih grešaka u upravljanju konfliktom

Što čini ljude uspješnima u poslu? Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je jedna od najvažnijih komponenti za uspjeh upravo kvalitetno upravljanje konfliktima na radnom mjestu. Konflikti svima nama predstavljaju neugodna

6 navika najkreativnijih ljudi

Neuroznanost još uvijek nije uspjela dati jednostavno objašnjenje zbog čega su neki pojedinci kreativniji od drugih, te kako uopće kreativnost nastaje. Ona je puno više povezana s desnom, emocionalnom polovicom