Rad od kuće za većinu je tvrtki postao novo normalno. Nešto što se do prije nekoliko mjeseci možda činilo kao znanstvena fantastika danas nam je svakodnevica. Za IT kompanije to vjerojatno i nije neka novost, jer većina njih se već odavno upoznala s tim konceptom, te su ga vrlo vjerojatno već (barem djelomično) implementirali u svoje poslovanje. Za neke druge tvrtke pak taj je transfer možda bio bolan. Čak se i državni aparat malčice modernizirao – odjednom se neke stvari mogu obaviti bez pečata i 20 dodatnih obrazaca.

Međutim, kakav utjecaj WFH (engl. work from home) ima na radnu produktivnost, odnose među ljudima, i na kraju dana poslovne rezultate? Prema rezultatima Gallupovog istraživanja, broj Amerikanaca koji rade od kuće dramatično se povećao od ožujka ove godine. Krajem travnja više od polovice svih ispitanih zaposlenika (a koji čine više od dvije trećine svih američkih gospodarskih aktivnosti) izjavilo je da rade od doma u punom radnom vremenu. Nadalje, samo četvrtina onih koji rade od kuće izjavila je da će se dobrovoljno vratiti u svoj ured ako se ponovno otvori; druga četvrtina rekla je da bi radije ostala kod kuće zbog zabrinutosti oko koronavirusa, dok je polovica rekla da želi nastaviti raditi na daljinu jer im je to jednostavno draže.

No nije WFH uvijek med i mlijeko. Majke (a i očevi) koji imaju malu djecu teško pronalaze ravnotežu između svoje roditeljske i poslovne uloge. Veliki im je izazov uopće se moći povući nasamo u sobu da bi radili i bili na callovima, a da im djeca istovremeno ne upadaju u sobu. Samo zato što rade, ne znači da prestaju biti roditelji – a mala djeca to često ne razumiju. Pa mama i tata su doma, zašto se ne mogu igrati s nama?

Jednom prilikom sam razgovarao s kolegicom koja ima dvoje male djece te se više puta našla „u neobranom grožđu“ kada je u pitanju WFH. Rekla mi je: „Džabe ti svi ti blogovi i savjeti o radu od kuće – ništa to ne funkcionira kad imaš malu djecu!“ Kad malo bolje razmisliš, u pravu je. Još kad se u jednadžbu ubacilo i njihovo školovanje od kuće, situacija se dodatno zakomplicirala.

Neki poslodavci zahtijevaju da njihovi zaposlenici budu fizički prisutni u uredu dok rade, jer smatraju da onda imaju veću kontrolu nad poslom. U pozadini se možda nalazi strah da neće toliko produktivno raditi ako su doma, i zbog toga takvi voditelji teško daju povjerenje svojim djelatnicima. To može biti kontraproduktivno ako imate, primjerice, majku koja je odan i savjestan radnik te bi ponekad rado ostala raditi od kuće da može biti uz svoje dijete, a poslodavac je ne pušta jer misli da će zabušavati. Pa neće joj valjda on isplaćivati plaću da bi ona bila doma. Takav rigidni mindset voditelja mogao bi im biti velika prepreka u prilagođavanju na nove trendove poslovanja koji su nam pokucali na vrata.

I dolazimo sada do glavne dileme – kako vjerovati zaposlenicima da će odraditi posao sukladno traženim standardima kvalitete? Nema tu velike filozofije – povjerenje je nešto što se jednostavno da. A što ako ga zaposlenici izigraju? Naravno da je to moguće. Možemo i trebamo biti spremni na to, ali se nećemo unaprijed ponašati se kao da je to zaista realnost.

Na jednoj sam konferenciji slušao ženu koja je u svom izlaganju izjavila nešto što neću nikada zaboraviti. Naime, s publikom je podijelila informaciju kako već desetljećima radi selekciju zaposlenika na isti način. Na razgovoru za posao kandidatima kaže da u njih ima potpuno povjerenje sve dok je ne uvjere u suprotno – nakon čega se njen pristup prema njima vrlo brzo mijenja. Konstantno se opterećujući mislima da naši zaposlenici neće raditi dovoljno dobro i da nemamo kontrolu nad njima na kraju dana samo šteti nama kao njihovim voditeljima.

A što je s radnom produktivnošću kada pričamo o radu od doma? Rezultati su opet mješoviti. Istraživanje u New York Timesu pokazalo je da WFH povećava produktivnost zaposlenika, ali može dovesti do izolacije i stresa jer se granica između posla i kuće počinje brisati. Također postoji zabrinutost da bi nedostatak fizičkog kontakta zaposlenika s njihovim uredskim kolegama mogao „ugušiti“ njihovu kreativnost i smanjiti koheziju tima.

S druge strane, WFH pruža brojne uštede naših resursa, od čega je ušteda vremena provedena u putovanju na radno mjesto jedna od najznačajnijih. Naime, studije su pokazale da je već 30 minuta vremena provedenog na putovanje na posao povezano s povećanom razinom stresa i anksioznosti, a kada je to putovanje dugačko 10 kilometara povećava se i rizik od zdravstvenih problema, poput visokog kolesterola i razine šećera u krvi, te depresije.

Jedni itekako cijene što mogu raditi od doma, jer ne gube vrijeme (a i novac) na prijevoz, oblačenje, ručak i sl. Drugi pak jedva čekaju da odu u ured kako bi se malo maknuli svojih ukućana. Izolacija nekima može teško padati, posebice ekstrovertima, odnosno onima koji svoje vrijeme vole provoditi u društvu drugih, komunicirajući i dijeleći s njima zanimljive informacije iz svoga života. Ljudi su ponekad samo željni bliskosti i kontakta s drugom osobom. Nema tu sad ispravnog ili manje ispravnog rješenja – svatko se pronalazi u onome što mu najviše odgovara.

Također, ne zaboravimo i na radno vrijeme. Često se događa da radeći od kuće „sve nešto po malo radimo“, a onda dođe 11 navečer i mi smo i dalje za laptopom. U redu, poduzetnici su zbog prirode svog posla spremniji na taj scenarij, ali ne i oni koji su navikli na rad od 9 do 5. WFH kod nekih kao da je gumicom izbrisao tu liniju između radnog vremena i privatnog života. I na to svakako valja obratiti pozornost, jer dugoročno može biti kamen o koji ćemo se često spoticati.

Što nam je s timskom komunikacijom? Da, ova vremena u kojem je posao prebačen remote pred voditelje i menadžere su stavila izazov – ne samo kako održati visoku produktivnost djelatnika, već i komunikaciju i odnose među njima. Naravno da je taj posao lakši kada su vam zaposlenici fizički u uredu – ali to ne znači da je ovo nemoguće. Samo zato što oni nisu fizički tu ne znači da trebate gubiti kontakt s njima. Jako je važno (sad možda čak i puno važnije nego prije) redovito komunicirati. Odnosno, redovita komunikacija i koordinacija rada oduvijek su bile od presudne važnosti, a pogotovo sada kada je taj rad prebačen online.

Edukacije? Opet imamo prednosti i nedostataka. Dobre strane su te što se online seminari lakše organiziraju te nose manji trošak. S druge strane, vas kao predavača od polaznika uvijek dijeli ekran vašeg laptopa – a to znači da ipak ne možete u potpunosti prenijeti svoju poruku, niti im dočarati ono o čemu pričate onako kako biste to napravili da predajete uživo. U redu ako su to neke edukacije tehničkih znanja koje možete lako pratiti uz računalo, međutim treninzi bilo koje vrste mekih vještina – za njihovu uspješnu primjenu preduvjet je da imate žive ljude ispred vas.

Zaključak? WFH je zaista postao nova stvarnost, i izgleda da će biti tu među nama još neko vrijeme – htjeli mi to ili ne. On će od menadžera i direktora poduzeća (a de facto i od svih ostalih) zahtijevati malo više truda i „out of the box approach“ postojećim poslovnim procesima. A onaj koji bude najfleksibilniji i tko se bude najbolje prilagodio novonastalim trendovima dugoročno bi mogao pobrati vrhnje. Sretno!

Kolumna za časopis Ja TRGOVAC

 

 

Prvi saznajte kada objavimo nešto novo – prijavite se na naš newsletter!

         
     

Za pretplatu molimo potvrdite da niste robot:

Image designed by Freepik

Ekstroverti vs. introverti – tko zapravo pobjeđuje u poslovnom svijetu?

Favoriziranje ekstroverata je trend koji je dugo vremena bio zastupljen u poslovnom svijetu. Za njih se smatralo da su društveno dominantniji i da brže ostvaruju utjecaj nad drugima. Uspješnije prodaju

Rad od kuće – osvrt na nove poslovne trendove i psihološke posljedice koje su njima rezultirale

Rad od kuće za većinu je tvrtki postao novo normalno. Nešto što se do prije nekoliko mjeseci možda činilo kao znanstvena fantastika danas nam je svakodnevica. Za IT kompanije to

Mlad ili iskusan djelatnik – kako izabrati kada nema vremena za uhodavanje u posao?

Prije godinu dana razgovarao sam s jednom poznanicom, vlasnicom knjigovodstvenog servisa. Požalila mi se na povećan opseg posla koji ju je zadesio posljednjih dana. Kada sam je upitao zbog čega

Post-korona: kako se vratiti u “normalno” poslovanje puno neizvjesnosti?

Odradili smo sve - bili smo u izolaciji, brojali smo zaražene sa Stožerom civilne zaštite, pohađali smo webinare, kupovali online - i sada je vrijeme za povratak u normalno. Novo

Kako prodavati u vrijeme koronavirusa?

Pandemija koronavirusa preko noći nam je okrenula život naglavačke. Svakodnevicu koju smo do prije dva mjeseca poznavali kao da je vjetar otpuhao u zaborav. Osim što su nam životi uvelike

Od webinara do webinara – zbog čega neki ni sada ne staju s luđačkim tempom?

Prije par tjedana razgovarao sam s kolegicom oko termina za webinar koji bismo uskoro trebali održati za jednog klijenta. Predložio sam joj konkretan datum i upitao je odgovara li joj.

Kako rukovoditi milenijalcima?

Predviđa se da će kroz sljedećih deset godina milenijalci sačinjavati preko 75% radno aktivne populacije. Kakav je vaš stav o tome? Gotovo pa i nema kompanije koja se u posljednje

Kako “sačuvati živce” i preživjeti izolaciju?

Već smo mjesec dana u lockdownu zbog pandemije koronavirusa, i njegove popratne pojave lagano su zabrinjavajuće. Gotovo pa nema dana kada na društvenim mrežama ne vidim barem jedan od sljedećih

Što nam je činiti u doba pandemije koronavirusa ako smo obrtnici ili vlasnici malih poduzeća?

Danas sam čitao jedan članak na poznatom hrvatskom poslovnom portalu, te mi je za oko zapela jedna od rečenica autorice koja glasi otprilike ovako: "Sada će nam doći na naplatu

Kako rukovoditi djelatnicima u vrijeme COVID-19 krize?

Pandemija koronavirusa svima je "utjerala strah u kosti". A to posebice mogu osjećati oni koji se u kompanijama nalaze na rukovodećim pozicijama. U ova ekstremno stresna i neizvjesna vremena, odgovornost

Kako se nositi sa stresom u vrijeme kolektivne panike i neizvjesnosti?

Pandemija koronavirusa doslovno nas je "išamarala" i preko noći promijenila naše živote iz korijena. Od "nekog tamo virusa iz Kine sličnog gripi" do de facto koraka pred uvođenje potpune karantene

15 savjeta kako učinkovito raditi od kuće

Pandemija virusa COVID-19 većinu je hrvatskih (pa i svjetskih) kompanija prisilila na drastičnu promjenu načina obavljanja posla. Rad od kuće, oblik poslovanja oko kojeg su se do jučer "lomila koplja",

Zbog čega se (ne) plašimo koronavirusa?

Pričam nekidan s jednom kolegicom o ovoj novonastaloj situaciji koja nas je sve iznenadno zatekla. Kaže da je ovi dani podsjećaju na proljeće 1986., kada se dogodila eksplozija u Černobilu.

Romantična veza na radnom mjestu – da ili ne?

Na ljubav gotovo pa nitko nije imun - ma koliko mi tvrdili suprotno. Amorova strelica može nas pogoditi u bilo kojem trenutku, i to je ono što, u krajnju ruku,

Kako zapošljavati u FMCG sektoru?

Prije nekoliko mjeseci vodio sam zanimljiv razgovor s jednim kolegom, inače menadžerom iz FMCG branše, odgovornim za zapošljavanje djelatnika u svojoj kompaniji. "Koga tražiš?" - upitao sam ga "Pa radnika."

Uspješno isplanirajte nadolazeću godinu u nekoliko koraka!

Adventsko ozračje već je odavno prisutno među nama. Siguran sam da vas je barem djelomično zahvatilo to blagdansko ludilo koje kao da se pojavi preko noći čim se prve lampice

Interna komunikacija u tvrtki – jesmo li spremni preuzeti odgovornost?

Prije nego uopće "zaronimo" u ovu temu, zamolit ću vas da mi odgovorite na sljedeće pitanje: koji je najveći izazov s kojim se vaši kolege ili zaposlenici trenutno suočavaju? Slobodno

Kako prodati novi proizvod ili uslugu

Inovacije i širenje asortimana ključan su proces razvoja gotovo pa bilo koje kompanije. Obično nam ideje za to širenje padnu na pamet nakon uvida nastalih analizom tržišta, konkurencije, ili naših

13 znakova burnouta, i 13 načina kako ga spriječiti

Burnout (ili sindrom "izgaranja") jedna je od najvećih pošasti modernog doba. To je stanje fizičke, psihološke, mentalne i emocionalne iscrpljenosti uzrokovane izloženosti dugotrajnom i pretjeranom stresu. Burnout nije samo floskula,

Kako raditi u timu, a istovremeno “biti svoj”

"Be yourself - everybody else is already taken" kaže poznata uzrečica Oscara Wildea. Stalno slušamo o tome da trebamo "biti svoji" i autentični u svemu što radimo, međutim je li

Kako uspješno promijeniti posao?

Razmišljate o promjeni posla? Dobrodošli u klub! Bilo da vam je misao o karijernom zaokretu samo "prostrujala" glavom ili da aktivno razmišljate o vašem sljedećem poslovnom pothvatu, promjena posla često

Kako privući, zaposliti i zadržati kvalitetne zaposlenike?

Jeste li se ikada zapitali tko su ključni zaposlenici vaše kompanije? Po čemu to znate? Jesu li to voditelji vaših ključnih odjela? Možda specijalisti koji znaju obavljati poslove koje nijedan

Kako se kontrolirati kada nam na poslu “pukne film”?

Emocije su sastavni dio života svakog čovjeka. Da nema njih, naša svakodnevica zasigurno ne bi bila uzbudljiva i zanimljiva kao što jest. Upravo su emocije odgovorne za svaki dobar osjećaj

Zbog čega žene ostaju u vezi sa zlostavljačima?

Kako biste definirali zlostavljanje u romantičnim odnosima? Jesu li to situacije kada jedan partner fizički nasrne na drugoga? Ili možda one u kojima oni međusobno izmijene par "teških" riječi? Ili

Što napraviti kada kupac uđe u vašu trgovinu?

Njih dnevno uđe na desetke, stotine, ponekad i tisuće. Neki samo razgledavaju, neki odlučno znaju po što su došli, dok je nekima potrebno više informacija da donesu odluku o kupnji.

Zbog čega imamo problema sa zapošljavanjem?

Nedvojbena je činjenica da su se pravila na današnjem tržištu rada itekako promijenila. Prije je poslodavcima bilo dovoljno objaviti oglas za posao, te bi oni dobili broj prijava dovoljno velik

Žena je ženi vuk – mit ili stvarnost?

Koliko god, s jedne strane, pokazivale solidarnosti i podrške jedna prema drugoj zbog toga što su pripadnice nježnijeg spola, toliko žene prema drugim ženama mogu pokazivati i patološke količine ljubomore

Zbog čega varamo svoje partnere?

Što je uopće prevara? Zapravo ju je jako teško definirati. Čin prevare, koliko god po nekima kristalno jasno definiran i apsolutno neprihvatljiv oblik ponašanja, ipak nije toliko jednostavan kao 1

Kako preživjeti post-blagdansku depresiju?

Adventsko vrijeme polako, ali sigurno ostavljamo iza nas, te se lagano oporavljamo od sveprisutnog blagdanskog ludila kojem smo bili svjedoci posljednjih nekoliko tjedana. Ta silna količina hrane koju smo pojeli,

Do uspješnih novogodišnjih odluka u 5 jednostavnih koraka!

Lagano nam se bliži kraj godine, vrijeme osvrta na događaje i postignuća koja smo ostvarili u proteklih 365 dana. To je ujedno i vrijeme kada razmišljamo i o planovima za

“Gladni” ste feedbacka? A jeste li ga spremni “pojesti” kada Vam je serviran?

Povratna informacija o radnom učinku - termin koji na papiru zvuči vrlo profesionalno i otmjeno, dok u stvarnosti često izaziva "buru" emocija, te je uzrokom nemalog broja konflikata na radnom

Život ste dali firmi u kojoj radite, a ona Vas je odbacila kao staru krpu?

Scenarij kao pa iz bajke: radite posao kojem ste izuzetno predani i oko kojeg ste zavidno angažirani, Vaša proaktivnost na radnom mjestu može biti izvrstan primjer svim Vašim kolegama, te

Je li nam stvarno potrebno toliko coacheva na tržištu?

Coaching - termin koji danas izvire iz gotovo pa svake web-stranice i društvene platforme koja se bavi nekim oblikom osobnog razvoja. S coachevima se susrećemo svakodnevno, bilo uživo ili online

Je li vrijeme za odlazak u privatno poduzetništvo?

Godišnji odmori su završili, te svi lagano krećemo s novom "sezonom" - pred Vama su nadolazeći poslovi koje ste ugovorili, novi izazovi koji Vas čekaju, kao i zanimljivi projekti koje

Kako preživjeti povratak s godišnjeg?

Povratak s godišnjeg odmora je uvijek težak. Bez obzira gdje smo bili, što smo radili, ili koliko smo slobodnog vremena imali, prvi radni dan nakon ljetnog uživanja svima nam dođe

Kako uistinu maksimalno iskoristiti godišnji odmor?

Lagano nam se približava period godišnjih odmora - vrijeme kada se odmaramo od naporne godine, i punimo baterije za nadolazeće poslovne izazove. Međutim, svakome se od nas barem jednom dogodilo

10 načina kako se nositi sa šefom koji Vas maltretira

Ah, ti naši šefovi! Ponekad nam zadaju toliku glavobolju da jednostavno ne znamo kako da se ponašamo prema njima, a da oni budu zadovoljni. Šefovi nas mogu "maltretirati" na bezbroj

Kako je svjetsko nogometno prvenstvo utjecalo na naše ponašanje?

Događaji koji su se u proteklih nekoliko dana dogodili u lijepoj našoj samo su još jedan od pokazatelja koliki potencijali, snaga i mogućnosti leže u svima nama. Bili smo predmet

Zbog čega su visoko inteligentni ljudi često NESRETNI?

Zvuči paradoksalno, zar ne? Nekako je općeprihvaćeni stav da visoko inteligentnim ljudima sve ide od ruke - uspješni su u školi, pronalaze dobre poslove, razvijaju se na svom profesionalnom planu,

Danas ti se smiju, sutra ti žele biti najbolji prijatelji

Mark Twain je jednom davno rekao da je čovjek s novom idejom luđak sve dok ta ideja ne uspije. Sve to zvuči divno i krasno, međutim, nije nam dao odgovor

Stalno ste zauzeti? Od čega ZAPRAVO bježite?

Svi mi poznamo barem jednu osobu za koju možemo reći da je uistinu stalno zauzeta. Kad se nađete s njom na kavi, pitat će Vas kako ste, ne dižući pogled

Evo kako Vas perfekcionizam lagano UBIJA

Smatrate li se perfekcionistom? Nema ničeg lošeg u tome da želite biti najbolji u onome što radite - osim kada Vas ta želja toliko frustrira da Vam praktički uzrokuje propast.

Aktivno slušanje u 5 jednostavnih koraka!

Svi u teoriji znamo koliko je aktivno slušanje važno u svakodnevnoj komunikaciji. Međutim, samo su rijetki koji u praksi kvalitetno posvećuju vrijeme svojim sugovornicima, kako bi u potpunosti razumjeli ono

EN Što napraviti kada ne možete pronaći dobrog zaposlenika?

test txt

Što napraviti kada ne možete pronaći dobrog zaposlenika?

Objavili ste oglas za posao, prikupili sve prijave, odradili početnu selekciju kandidata, proveli intervjue s onim najzanimljivijima, ali izgleda da nitko od njih ne odgovara zahtjevima Vašeg radnog mjesta? Ovakav

Treba li Vam employer branding?

Neupitna je činjenica da je u današnje vrijeme gotovo pa svaka organizacija konstantno u potrazi za kvalitetnim zaposlenicima. Naime, nemoguće je ostvariti poslovni rast bez kvalitetnog kadra. Sam proces zapošljavanja

Je li vrijeme da napokon date otkaz?

Svatko je od nas barem jednom u životu imao loš dan na poslu. Štoviše, sigurno Vam je poznat i osjećaj kada Vam jednostavno cijeli tjedan ne ide onako kako ste

Kako biti uistinu nezaboravan lider?

U našoj se svakodnevici konstantno susrećemo s različitim vođama - od pojedinaca koji upravljaju svojim timovima, do ljudi koji svojim rukovoditeljskim sposobnostima uspješno vode čitave kompanije. Međutim, jesu li ti

7 tajni najuspješnijih komunikatora

Koliko ste uspješni u Vašoj svakodnevnoj komunikaciji? Često mislimo kako imamo izvrsne vještine govorenja i suradnje s drugima. Međutim, situacija u praksi pokazuje upravo suprotno. Pitate se zbog čega? Koliko

5 najčešćih grešaka u upravljanju konfliktom

Što čini ljude uspješnima u poslu? Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je jedna od najvažnijih komponenti za uspjeh upravo kvalitetno upravljanje konfliktima na radnom mjestu. Konflikti svima nama predstavljaju neugodna