Kritiku gotovo pa nikad nije lako čuti. Čak ni kada nam je izrečena u najboljoj namjeri, nije baš ugodno biti suočen s vlastitim propustima i onime što smo pogrešno napravili. Često nam se tada javi tračak frustracije ili razočaranja. Nažalost, mnogi se prepuste tim neugodnim emocijama i reagiraju obrambeno, čime ne samo da zatvaraju daljnju komunikaciju, već i propuštaju vidjeti što im sugovornik zaista želi reći.

Međutim, jedna stvar je sigurna – kritiku na svoj rad ćemo uvijek dobivati. Uvijek će se naći neki pojedinac koji će imati nešto (negativno) za reći o onome što radimo i kako se ponašamo. Također, uvijek će se naći oni koji će nam kritiku dati dobronamjerno, s ciljem našeg daljnjeg razvoja, ali i oni koji će nas njome samo htjeti destabilizirati. Bilo kako bilo – spreman odgovor na kritiku uvijek je dobro imati!

Prva stvar koju je gotovo pa uvijek poželjno napraviti jest – reći hvala. Čak i ako se uopće ne slažemo s onim što nam je druga osoba rekla, ništa nas ne košta da joj zahvalimo na tome što je otvoreno izrekla svoje mišljenje. To je izjava kojom ćemo razoružati svakog protivnika!

Tehnika koja nam također može biti od koristi jest postavljanje pitanja. Ponekad kritike budu izrečene zbog toga što je druga osoba iznijela pogrešan zaključak o onome što radimo. Pitanja poput „Kako to misliš?“ ili „Na što se točno odnosiš?“ mogu biti od velike pomoći u razjašnjavanju cijele situacije, te će često pomoći da daljnji razgovor ne poprimi negativan ton.

Također, možemo parafrazirati ono što smo čuli. Parafraziranje jest ponavljanje onoga što nam je druga osoba rekla vlastitim riječima. To možemo vrlo lako napraviti sljedećom rečenicom: „Dakle, ako sam te dobro razumio/la, ono što govoriš jest…“ Parafraziranje također pomaže u razjašnjavanju potencijalnih nesuglasica prilikom primanja kritike.

Isto tako, slobodno prebacite lopticu! Da, tako je – kada vam druga strana uputi kritiku, upitajte je što ona misli da biste trebali napraviti u konkretnoj situaciji. Ako je kritika bila dobronamjerna, osoba će vam drage volje dati prijedlog. A čak i ako nije, vaša smirena reakcija i protupitanje bit će vrlo dobar kontraargument.

Ako znate da malo burnije reagirate na ono što vam drugi govore, nitko vam ne brani da uzmete pauzu. Zahvalite osobi na upućenom komentaru, te joj se povratno javite tek kada malo „ohladite“ glavu.

I za kraj, ne zaboravite da uvijek možete involvirati i druge ljude ako je potrebno. Uključite one na koje mislite da vaše negativno ponašanje odrazilo. Objasnite koje ste konkretne akcije poduzeli po pitanju svog ponašanja, te im to izravno dajte do znanja. A za nekoliko dana upitajte ih kako su.

Sretno!

Kolumna za portal mojPUT

 

 

Prvi saznajte kada objavimo nešto novo – prijavite se na naš newsletter!
[contact-form-7 404 "Not Found"]

Image designed by Freepik