1. Kad ste otvorili svoju tvrtku (obrt) i s kojom idejom, kojim ciljem? Čime se bavite? (i malo o vama, koliko godina imate, odakle ste, što ste završili..)

Rođen sam u Splitu, gdje sam odrastao i završio opću gimnaziju, nakon čega sam se preselio u Zagreb. Završio sam studij psihologije na Filozofskom fakultetu 2014., i tri godine kasnije, u svojoj 27. godini života, pokrenuo sam Mind Lab d.o.o., svoju prvu kompaniju.

Ideja u pozadini Mind Laba vrlo je jednostavna: iskoristiti prednosti koje nudi primijenjena poslovna psihologija, s ciljem da se organizacijama olakša poslovanje, te da se povećaju radna produktivnost i motiviranost djelatnika. Klijenti me najčešće kontaktiraju kada im je potrebna pomoć u pronalasku novog kadra za svoju kompaniju, u situacijama kada bi željeli upoznati i razviti radne potencijale svojih djelatnika, kada su im potrebna neka stručna znanja i vještine u vidu poslovnih treninga i edukacija (primjerice, iz područja leadershipa, prodaje, poslovnog pregovaranja, upravljanja stresom, vođenja tima itd.), te suštinski kada se suočavaju s nekom vrstom poslovnog (ili čak privatnog) izazova te im je potreban rad jedan-na-jedan u obliku coachinga ili psihološkog savjetovanja.

Tu su, naravno, i ostale, specijaliziranije usluge iz sfere poslovnog savjetovanja, kao što su uspostavljanje tzv. employer branding ili talent management strategije za kompanije, ispitivanje i unaprjeđenje organizacijske klime i kulture, te razne vrste strateških radionica. Na prvu se može činiti kao puno toga, međutim sve se ove usluge pažljivo prilagođavaju svakom klijentu, odnosno njegovim potrebama i poteškoćama s kojima se suočava – a u pozadini je uvijek jedna te ista premisa: rad s ljudima.

 

2. Koliko imate zaposlenih?

Formalno sam jedini zaposlen u tvrtki, međutim imam nekoliko vanjskih suradnika s kojima surađujem, a koji su usko specijalizirani u određenim područjima: prodaja, poslovno pregovaranje, head hunting, psihološka istraživanja, konstrukcija psihologijskih mjernih instrumenata itd. Naravno, dugoročni cilj mi jest postepeno povećanje Mind Lab tima.

 

3. Pretpostavljam da je veliki izazov raditi u doba pandemije, kako se snalazite, je li nedostatak posla stvorio zapravo neke nove ideje?

Definitivno se slažem da je izazovno, jer je ova situacija od nekih poduzetnika zahtijevala potpuni preokret i promjenu njihovog poslovnog modela, a sve s ciljem golog preživljavanja na tržištu. Na sreću, ja sam nepopravljivi optimist koji se uvijek vodi onom poznatom uzrečicom da je svaka kriza ujedno i prilika, tako da sam odlučio pandemiju koronavirusa iskoristiti za osmišljavanje i implementaciju nekih novih poslovnih ideja.

Konkretno, zajedno s još dvoje kolega, razvio sam Naomi, virtualnu asistenticu za mentalno zdravlje, koja je osmišljena da korisnicima preko njihovog pametnog telefona bude na raspolaganju 0-24, odnosno kada im je potrebna psihološka pomoć ili neki oblik emocionalne podrške. Štoviše, trenutno smo u izradi prve verzije mobilne aplikacije za Naomi, te kontinuirano radimo na dodavanju novog sadržaja.

 

4. Jeste li uzeli poticaje koje je nudila Vlada mikropoduzetnicima, kako gledate na tu vrstu pomoći?

Naravno, budući da sam zbog pandemije bio izravno pogođen. Suština mog poslovanja jest rad s ljudima, zbog čega je uslijed lockdowna velika većina mojih usluga trebala biti stopirana – barem u obliku u kojem je bila rađena dotad.

Vjerujem da je Vlada učinila sve što je u njenoj moći kako bi pomogla mikropoduzetnicima, a opet s druge strane na najbolji mogući način očuvala zdravlje građana Republike Hrvatske. Osoba sam koja je poprilično zahvalna u životu na svemu što dobiva, tako da u istom tonu pozdravljam i ovaj Vladin potez.

 

5. Koliko je, osim očitih financijskih problema, izazovno kao poduzetnik 'boriti' se i s psihom? Pretpostavljam da je puno toga na pameti poduzetnicima i da je važno izaći na kraj s tim što bezbolnije, što biste im savjetovali?

Borba sa psihom (kako navodite) jednako je izazovna kao i borba s financijama – ako ne i izazovnija. Ne mogu vam opisati koliko sam (kao psiholog) sretan što se zbog cijele ove situacije koja nas je preko noći zadesila napokon počelo pričati o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja. Poduzetnici su sami po sebi izloženi ekstremnim razinama stresa – ja volim u šali reći da je to jedna posebna vrsta stresa. I upravo zbog toga jako je važno redovito brinuti o svojoj mentalnoj higijeni.

Što savjetovati? Teško je reći u jednoj rečenici, ali mogu svakako dati par primjenjivih savjeta gledajući s kakvim se sve (psihološkim) izazovima moji kolege poduzetnici suočavaju. Svakako savjetujem da se u svakom danu fokusirate samo na ono na što možete direktno utjecati – makar vam se činilo da u toj situaciji nemate nikakvog utjecaja. Također, ne zaboravite uzeti barem malo vremena za sebe na kraju dana, i znajte kome se možete obratiti (obitelj, prijatelji, partner, stručna osoba i sl.) kada vam je potrebna pomoć ili savjet. Svi trebamo sigurnu luku u kojoj možemo usidriti svoj brod i malo odmoriti.

 

6. Što bi trebalo biti u fokusu u takvim situacijama, može li se i u ovako teško vrijeme ostati 'zdrav' u glavi?

Što znači ostati zdrav? 😊 Da, naravno da postoje kriteriji koji jasno odvajaju mentalno zdravlje od bolesti, mada nisam tip psihologa koji život gleda kroz prizmu abnormalnosti. Svatko će od nas (a pogotovo u ovom neizvjesnom i turbulentnom razdoblju) prije ili kasnije malčice „odstupiti“ od normalnog – i to je sasvim u redu. Nije problem pasti s konja, važno je koliko se brzo ponovno vratite na njega.

Summa summarum, rekao bih da i u ovim „ludim“ vremenima i dalje možemo puno toga napraviti da bismo očuvali kvalitetu svojih života. Za neke pojedince to će biti itekako izazovno, međutim ljepota rada na sebi upravo je u tome: što ga više prakticirate, to se sve uspješnije suočavate s izazovima koje vam život stavlja na vaš put, ma koliko oni veliki i teški bili.

 

7. Kako se osjećate kad znate da je vaša usluga nekome pomogla, da je netko zbog vas postao zadovoljniji, sretniji, uspješniji?

To su zaista neprocjenjivi trenuci. Često upravo o tome pričam kada se prvi put nađem s potencijalnim klijentom, pa otvorimo temu investicije u moju uslugu. Naravno, svačiji rad i vrijeme koštaju, međutim kada spoznate koliki zaista benefit možete imati od primijenjene psihologije ponekad je teško staviti brojku na to. Koliko biste vi bili spremni dati da se riješite depresije koja vas muči zadnjih nekoliko godina? Da napokon naučite kvalitetno zaključivati prodajne sastanke s vašim klijentima? Ili učinkovito komunicirati s onima zbog kojih vam se diže kosa na glavi?

 

8. Kako je biti mikropoduzetnik u Hrvatskoj, znači li to veću slobodu i veću odgovornost? To se često čuje kod poduzetnika.

Upravo tako! Osjećaj slobode jedan je od primarnih motivatora zbog kojih se ljudi otisnu u poduzetničke vode. Sama spoznaja da ne radiš ni za koga, da možeš nešto stvoriti od nule i praktički zaraditi koliko god želiš vrlo je privlačna. Međutim, i ona ima drugu stranu medalje. Ta sloboda obično dolazi u paketu s, kako ste spomenuli, visokom razinom odgovornosti. Nije jednostavno voditi poduzeće, pogotovo kada imate desetke ili stotine zaposlenika, kada radite u branši koja nije toliko propulzivna ili u kojoj postoji velika konkurencija.

Rekao bih da je velikoj većini poduzetnika u Hrvatskoj teško. S jedne strane limitirani smo ekstremno malim tržištem (barem oni koji posluju lokalno), a s druge strane opterećeni smo visokim davanjima, što naš opstanak čini izrazito teškim. Zapravo skidam kapu i čestitam svim uspješnim hrvatskim poduzetničkim pričama!

 

 

Originalni članak pročitajte OVDJE.

Image designed by Freepik

 

Pročitajte i ostale intervjue: