Kratko predstavljanje - tko se i čime se bavite?

Moje ime je Sandro Kraljević, po zanimanju sam psiholog, te sam vlasnik i direktor tvrtke Mind Lab d.o.o. Otkad znam za sebe pokazivao sam veliko zanimanje za ljude, njihove životne priče i probleme, te sam zbog toga i završio studij psihologije. Upravo taj interes za ljudsko ponašanje potaknuo me da otvorim tvrtku koja će drugim ljudima pomoći da se uspješno nose sa svojim privatnim i profesionalnim izazovima, te da ostvare svoje pune potencijale. Bilo da vam treba asistencija u procjeni i razvoju djelatnika, prilika za usavršavanje vaših mekih vještina, konzalting iz područja upravljanja ljudskim potencijalima, business ili life coaching, karijerno usmjerenje, ili jednostavno neki oblik psihološkog savjetovanja, Mind Lab svojim klijentima nudi ono uistinu najbolje od primijenjene psihologije.

 

Kako ste ušli u svijet poduzetništva?

Oduvijek sam znao da želim imati svoju tvrtku, samo nisam mislio da će to biti - tako brzo. Tijekom 2016. godine uslijed niza privatnih obveza i nepredviđenih okolnosti glavom mi se počela motati misao "Ma što bi bilo kada bih ja već sad otvorio firmu?". Sjećam se kao da je bilo jučer - ljetovao sam na otoku Murteru, ali sam se tijekom ljeta nekoliko puta vraćao u Zagreb, jer sam htio prisustvovati nekolicini razgovora za posao u vrlo prestižnim firmama. Jednog vrućeg ljetnog jutra, između dva natječaja za posao, sjedio sam za laptopom, te sam iz šale na svojoj radnoj površini otvorio novu mapu i nazvao je "firma". Nisam imao pojma što želim staviti u nju te kakvim je sadržajem želim ispuniti, već sam pustio ideje da dolaze, te da se s vremenom sve više konkretiziraju. I sve ostalo je povijest - interes za sudjelovanjem na razgovorima za posao minuo je, te sam krenuo s osobnim usavršavanjem i osmišljavanjem svojih usluga. Početkom 2017. godine saznao sam za Plavi ured, ubrzo nakon toga našao sam poslovni prostor, aplicirao za potporu HZZ-a, te je krajem iste godine rođen Mind Lab.

 

Kako izgleda Vaš tipičan radni dan (ako postoji)?

Što je to tipičan radni dan? (smijeh) Šalu na stranu, još uvijek sam u fazi u kojoj mi radni dan nema pretjerano jasnu strukturu, već uvelike ovisi o nadolazećim obvezama. Međutim, neovisno o vrsti obveza, dan uvijek započinjem doručkom i velikom šalicom kave, nakon kojih slijede aktivnosti koje sam isplanirao za taj dan: bilo da su to sastanci s klijentima, dogovori za poslovnu suradnju, pisanje bloga, upravljanje društvenim mrežama, pohađanje stručnih edukacija ili sl. Nikada nisam bio tip osobe koja je mogla mirno sjediti u uredu osam sati u komadu, tako da mi ovaj način rada puno više odgovara, makar to nekada značilo i rad u 3 ujutro!

 

Jeste li koristili kakve potpore? Koliko su vam one pomogle?

Koristio sam HZZ-ovu potporu za samozapošljavanje. Trošak otvaranja tvrtke bio je uistinu velik, tako da mi je 35.000,00 kn poticaja pokrilo samo jedan dio troškovnika. Ali unatoč tome, zahvaljujući HZZ-u uspio sam opremiti veći dio svog ureda, te izraditi vrlo modernu i interaktivnu web-stranicu.

 

Kako biste opisali iskustvo samostalnog poduzetništva?

Definitivno najturbulentnije iskustvo u mom životu! Bio sam svjestan u što se upuštam, a prije samog sudbonosnog koraka zaista sam jako puno vremena uložio u pripremu. Međutim, jednom kad osjetite osjećaj odgovornosti koji dolazi s direktorskom pozicijom, shvatite da se ustvari nikada ne možete u potpunosti pripremiti za njega. S druge strane, sloboda i kreativnost koju osjećate kao poduzetnik neusporedivi su s bilo kojim poslom na ovome svijetu. Jednom kad shvatite što vlastitim radom i trudom možete stvoriti, te koliki doprinos možete dati svojoj zajednici, vašim potencijalima nema kraja!

 

Ukoliko imate još nešto za poručiti....

Svima koji žele osobnu, profesionalnu i financijsku slobodu zaista preporučam da se okušaju u privatnom poduzetništvu. To je putovanje koje je prepuno uspona i padova, ali vas ono ispunjava više nego ijedan posao na svijetu. Naravno da će biti teško! U nekim trenucima bit će i neizdrživo! Međutim, možete biti sigurni da će vam poduzetništvo omogućiti osobni i profesionalni razvoj o kojem niste niti mogli sanjati. Usudim se čak i reći da ste nakon poduzetničkog iskustva uistinu zrelija i kompletnija osoba. Snovi se mogu ostvariti, samo trebate biti uporni, te nikad, ama baš nikad ne odustati. Sretno! 😊

 

 

Originalni članak pročitajte OVDJE.

Image designed by Freepik

 

Pročitajte i ostale intervjue: