Kako ostati pribran i racionalan u cijeloj ovoj zbrci s korona virusom?

Postavlja se pitanje možemo li uopće ostati pribrani u ovoj situaciji 😊 Da, zaista mislim da ne postoji osoba na koju čitava ova zbrka nije ostavila barem neke posljedice. S jedne strane javlja se zabrinutost od zaraze, s druge strane neugodni osjećaj usamljenosti zbog izoliranosti u vlastitim domovima. Kao najvažniji savjet svakako bih napomenuo da se ne trebamo prepuštati vlastitoj panici i iracionalnim mislima, već naše ponašanje modificirati isključivo pod utjecajem provjerenih činjenica.

Što to znači? Redovito pratiti službene obavijesti iz pouzdanih izvora, te povećati svjesnost naših vlastitih postupaka. Ovo vrijeme od svih nas zahtijeva promjenu nekih vrlo ustaljenih navika, a da bismo navike promijenili potrebno je ponekad i nekoliko mjeseci. Međutim, osvještavanjem činjenice da u rukama svakoga od nas leži velika odgovornost ne samo za naše zdravlje, već i dobrobit drugih oko nas - napravili smo puno.

Što sa strahom, kako se s njim nositi, kao i s panikom? Kako ublažiti?

Strah je vrlo snažna i neugodna emocija. Kada je intenzivan, može nas "natjerati" da činimo čudne, ponekad i sulude stvari. Naravno da se svi plašimo oko stvari koje su nam važne u životu - a zdravlje sigurno spada među top tri najvažnije kod gotovo svakoga od nas. Posljedično, sasvim je razumno da se u ovo doba javlja nešto veća razina straha.

Još jedna stvar koju treba napomenuti jest da se ljudi vrlo često boje nepoznatog - ponekad čak više nego smrti! A koronavirus je još uvijek "nepoznata" bolest, što strah od zaraze čini još i većim. Super da si spomenula baš paniku, jer velike količine straha posljedično mogu rezultirati i općom panikom. Međutim, ako je koronavirus nešto što nam je nepoznato, možda prvi korak u smanjenju tog straha može biti - informiranje o virusu. Imamo li zaista sve točne informacije o tome kako se prenosi, koliko ima zaraženih i kako samu zarazu možemo prevenirati? Umjesto da se prepuštamo intenzivnim emocijama hajdemo probati sagledati objektivne činjenice.

Što možemo napraviti dobro za svoj um i smirenost?

Svakako bih u prvom redu preporučio nekoliko različitih mentalnih tehnika, kojima možemo umiriti naš um i vratiti fokus na one stvari koje su zaista bitne, kao što su meditacija ili mindfulness. Na internetu zaista možete pronaći pregršt informacija o tome, i odabrati onu koja će odgovarati upravo vama. I da, svakako preporučam neke tehnike koje traju već svega nekoliko minuta - tako da ih možete primijeniti kad god osjetite da krene "lavina" neugodnih misli.

U ovom vremenu lako je izgubiti fokus i pasti pod utjecaj negativnih misli. Samim osvještavanjem da smo se "prepustili" panici ili da nam je fokus "odlutao" napravili smo prvi korak. I tu tim trenucima je važno djelovati, a ne se prepustiti do kraja. Naravno, ako vidimo da osjećaj panike i anksioznosti ne jenjava (štoviše, ako se možda i povećava), toplo preporučam potražiti neki savjet stručnjaka, u prvom redu psihologa. Neizvjesna su vremena pred nama, i takvi savjeti mogu biti ključni za daljnji razvoj našeg psihološkog stanja.

Kako se zaštititi mentalno, ali i popratno?

Ovo je vrlo važan aspekt o kojem, bojim se, ne vodimo toliko računa. Svi pazimo da stalno peremo ruke da se ne bismo zarazili, međutim što je s našim psihološkim zdravljem? Koliko će cijela ova panika i neizvjesnost ostaviti posljedica na našu psihološku dobrobit? Stručnjaci (od kojih su neki moji dragi kolege psiholozi) navode da će psihološke i financijske posljedice biti puno gore od onih tjelesnih, i ja se slažem s njima.

"Mentalno" ćemo se zaštiti prvenstveno osvještavanjem da nam je potrebna zaštita i na tom području života. Svakako valja razmotriti o čemu zaista razmišljamo većinu naših dana, kakve su te misli, javljaju li se neke neugodne emocije zbog tih razmišljanja, te radimo li zbog svega toga nešto što prije nismo? Negativne i neproduktivne misli (posebice one vezane uz zarazu) mogu biti poprilično štetne po naše mentalno zdravlje, međutim - to su samo misli. Nitko ne kaže da moraju ili da će postati stvarnost 😉

Što ti poduzimaš po tom pitanju, kako provodiš dane?

Sada se napokon mogu posvetiti svim onim stvarima i projektima koji su već oduvijek na to-do listi, a nikako da "uhvatim" vremena za njih. Mislim da će nam ovaj period izolacije svima dobro doći, i to iz dva razloga. Prvi je da se uhvatimo ukoštac sa stvarima koje možda već dugo odgađamo, i da odradimo aktivnosti koje nam već dulje vremena "vise nad glavom". Drugi je taj da ćemo svi malo "stati na loptu" i razmisliti o onome što nam je važno u životu.

Slijedi nam period u kojem ćemo morati prisilno usporiti, te ga možemo iskoristiti da bismo promislili o nekima od sljedećih stvari: je li vrijeme da usvojim neku novu vještinu? Da naučim nešto novo? Možda da malo razmislim o daljnjem strateškom razvoju svoje firme? Je li potrebno nešto mijenjati u mom životu? Je li moj fokus zapravo potreban negdje drugdje? Da, slijedi nam period u kojem će svaka vrsta razvoja biti usporena, ali gledajmo ga s pozitivne strane - sada je napokon vrijeme da napravimo ono što smo možda oduvijek htjeli.

Ja ću osobno sve kontakte s klijentima prebaciti isključivo online, što uključuje sastanke, savjetovanja i coachinge. Također, s obzirom da su mi sva predavanja i edukacije otkazane do daljnjega, posvetit ću se projektima koje sam mislio realizirati tek na ljeto. To su u prvom redu osmišljavanje novih edukacija za nadolazeći period, kao i izrada novih psihologijskih testova za procjenu.

Na što se fokusirati?

Bit ću ovdje vrlo direktan - fokusirajmo se na to da izvučemo jednu veliku lekciju iz ovoga. Do jučer smo gledali gdje ćemo na skijanje i ljetovanje, a danas kao da je sve palo u vodu. Ruku na srce, borimo se za wc papir. Kao da nas je Zemlja prisilila da se malo smirimo i osvijestimo sve ono na čemu možemo biti zahvalni, a tako lako "prelazimo" preko toga.

Jedan moj dragi mentor me još davno naučio da je svaka kriza ujedno i prilika, i to prilika za promjenu i daljnji rast - na nama je kako ćemo je gledati.

 

 

Originalni članak pročitajte OVDJE.

Image designed by Freepik

 

Pročitajte i ostale intervjue: