1. Kako 24h zajedno utječe na vezu i parove?

Točan odgovor bi bio: kako za koji par 😊 Jedni će poboljšati svoj odnos, jer će napokon više vremena provoditi zajedno - nešto što zbog posla i drugih obveza možda do sada nisu mogli. Drugi će se ponovno zbližiti, jer će se nakon dosta vremena prisjetiti zbog čega su se zaljubili jedno u drugoga, te u kojim sve zajedničkim aktivnostima uživaju. Treći će se možda više svađati, dok će četvrti pak zaključiti da - nisu jedno za drugo. Scenarija može biti jako puno.

Međutim, neovisno o scenariju kroz koji neki par bude prolazio, neminovno je da se učestalost nesuglasica i konflikata poveća, čak i kod najharmoničnijih parova. Stvar se dodatno komplicira i samom izolacijom. Što hoću reći? Konflikata bi vjerojatno bilo manje kada bi parovi i dalje provodili sve vrijeme zajedno, međutim kada bi ipak mogli uživati i u nekim zajedničkim aktivnostima izvan svog doma. Zatvaranje unutar četiri zida kao da "dolijeva ulje na vatru". Svi smo barem jednom pogledali epizodu Big Brothera ili nekog sličnog reality showa - koliko su kandidati "izdržali" zatvoreni u kući prije nego je izbio prvi konflikt?

 

2. Tko je najviše ugrožen? 

U jednu ruku svi parovi, ali ipak neću biti toliko pesimističan. 😊 Najveći rizik za svađu (a ponekad i raskidanje odnosa) imaju pojedinci kojima treba nešto više osobnog prostora, oni koji su manje spremni na kompromis, ili jednostavno teže kontroliraju vlastite emocije. Izolacija može odnos s voljenom osobom popeti na višu razinu, ili ga kompletno uništiti. Osobno znam puno parova koji su, primjerice, započeli zajednički život tek nakon braka. Ubrzo nakon toga shvatili su da jednostavno ne mogu biti pod istim krovom, te su se razveli.

Ipak, rekao bih da su najugroženiji oni koji nisu spremni raditi na premošćivanju međusobnih razlika. Da, cijelo vrijeme smo zajedno, što znači da će na površinu isplivati ono najbolje, ali i najgore. Pandemija koronavirusom dovoljno nam je poljuljala svakodnevicu, maknuvši nam normalan ritam života, te nas je prisilila da preko noći stvorimo nove navike - kako znamo i umijemo. I samo zbog toga minsko polje partnerskih konflikata se povećava. Zbog toga trebamo biti spremni na međusobno razumijevanje i prihvaćanje.

 

3. Ima li i dobrih strana?

Definitivno ima! Jedan benefit sam već naveo, a to je činjenica što će neki parovi napokon provoditi više vremena zajedno, jer možda do sada nisu stizali od posla, djece ili ostalih obveza, te su možda čak i razmišljali o rastanku - jer jednostavno nemaju vremena jedno za drugo. Tako da je pandemija koronavirusom možda nekima i spasila brak! 😉

I samim time što ćemo više vremena provoditi sa svojim partnerom, možemo ojačati naš odnos, razgovarati možda o temama za koje inače nemamo vremena, ili riješiti neke partnerske probleme koji nas već dugo muče. Neki će se odlučiti i za prinovu! Općenito nam je ovaj period svima došao da se posvetimo stvarima kojima smo oduvijek htjeli ili smo ih odgađali mjesecima (da ne kažem i godinama) zbog nekih drugih prioriteta - što privatnih, što poslovnih.

 

4. Savjeti za parove?

Svakako preporučam da ovaj period izolacije iskoristite konstruktivno. To znači, osim uživanja u zajedničkom gledanju televizije, kuhanju i ostalim aktivnostima, posvetite se i produktivnom razgovoru. Popričajte s partnerom o temama koje vas možda muče ili ih smatrate važnima za vaš odnos. To može biti promjena posla o kojoj već dugo razmišljate, selidba, djeca, ili razgovor o nekoj partnerovoj lošoj navici koja vam toliko ide na živce. Dokle god je razgovor konstruktivan i postoji uzajamno razumijevanje, na stol možete staviti bilo koju temu.

Međutim, koliko god uživali provodeći vrijeme jedno s drugim, toliko ipak savjetujem da ne zaboravite na - samoću. Svakako jednom dnevno uzmite malo vremena za sebe, te se odmaknite od svog partnera. Odite u drugu sobu pogledati omiljenu seriju ili neki film, napraviti kratku tjelovježbu, ili dovršiti nešto za posao. Samostalna šetnja također je jedna od opcija. Samo zato što ste s vašim partnerom pod istim krovom ne znači da doslovno morate biti zalijepljeni za njega ili nju.

Često podcjenjujemo moć samoće te je izbjegavamo, smatrajući je kao nešto negativno ili nepoželjno. Naprotiv, samoća nam pomaže da se posvetimo sebi, svojim mislima i emocijama, analiziramo događaje koji su nam se dogodili posljednjih dana, ili da razmislimo o svojim budućim planovima. Ona zaista nosi puno dobrih strana za naše psihološko zdravlje, i jednom kada naučite uživati u njoj, doslovno ćete mentalno "skočiti" na jednu novu razinu! 😊

 

 

Originalni članak pročitajte OVDJE.

Image designed by Freepik

 

Pročitajte i ostale intervjue: