Poštovani

Pred Vama se nalazi upitnik koji ispituje Vašu sposobnost donošenja odluka. Za svaku tvrdnju označite koliko se ona odnosi na Vas, te Vas molimo da na svaku od njih odgovorite onako kakvi ste Vi zaista, a ne kakvi biste željeli biti.

Ovaj upitnik nema ni točnih niti netočnih odgovora, pa Vas stoga molimo da budete u potpunosti iskreni prilikom opisivanja sebe. Valja napomenuti da onaj odgovor koji Vam intuitivno prvi padne na pamet za pojedino pitanje jest najčešće i najtočniji za Vas.

Uživajte u ispunjavanju!

 

0%

1. Procjenjujem rizike svih alternativa prije nego donesem neku odluku.

2. Nakon što nešto odlučim, ne mijenjam svoje mišljenje, jer znam da sam sigurno donio/la dobru odluku.

3. Nastojim definirati pravi problem prije nego krenem s procesom donošenja odluke.

4. Oslanjam se na vlastito iskustvo prilikom pronalaska rješenja nekog problema.

5. Imam snažan unutarnji osjećaj kad se radi o problemima, te se oslanjam na njega prilikom donošenja odluka.

6. Ponekad sam iznenađen/na stvarnim posljedicama svojih odluka.

7. Koristim vrlo definirani proces kako bih strukturirao/la donošenje svojih odluka.

8. Smatram da uključivanje velikog broja ljudi u generiranje rješenja nekog problema čini taj proces složenijim nego što treba biti.

9. Ukoliko imam sumnji oko svoje odluke, vraćam se nekoliko koraka unatrag kako bi opet provjerio/la početne pretpostavke.

10. Odvajam vremena kako bih odabrao/la najbolju metodu za donošenje odluke u specifičnoj situaciji.

11. Razmatram raznolika potencijalna rješenja prije nego donesem odluku.

12. Prije nego iskomuniciram svoju oduku, napravim plan njene primjene.

13. Kada se odluke donose grupno, podržavam prijedloge svojih prijatelja i nastojim pronaći načine kako da ti prijedlozi u konačnici budu odabrani.

14. Kada komuniciram svoju odluku, opravdavam zbog čega sam je donio/la, te koristim svoju racionalnost.

15. Neke od odluka koje sam donio/la su bile puno teže za primjenu nego što sam očekivao/la.

16. Preferiram samostalno donositi odluke, i onda druge obavijestiti o tome što sam odlučio/la.

17. Odredim faktore koji su najvažniji za neku odluku, i onda ih koristim kako bih evaluirao/la svoje izbore.

18. Naglašavam koliko sam samopouzdan/a u donošenju odluka kako bih dobio/la podršku za svoje naume.

Donosite li kvalitetno svoje odluke?

Vaš rezultat:

Rezultati testiranja pokazuju da postoji puno prostora za napredak u načinu na koji donosite Vaše odluke. Izgleda da niste u potpunosti objektivni prilikom odlučivanja, te se čini da se previše oslanjate na sreću, instinkt ili vrijeme, misleći da ćete tako donijeti kvalitetnije odluke. Možda prilikom donošenja odluke ne uzimate u obzir sva potencijala rješenja ili ne procjenjujete jednako kvalitetno rizik svih mogućih alternativa.

Preporučamo Vam da se više fokusirate na sam proces koji vodi do odluke, umjesto na samu odluku. Naime, kada imate solidan proces, možete puno sigurnije i samopouzdanije donositi Vaše odluke. Kada znate na kojem aspektu donošenja odluka trebate dodatno poraditi, možete napraviti prvi korak ka Vašoj uspješnijoj i produktivnijoj svakodnevici. U tome Vam od velike pomoći može biti niz alata i tehnika.

Preporuke za Vaš daljnji razvoj

Vaš rezultat:

Rezultati testiranja pokazuju da je Vaš način donošenja odluka adekvatan. Izgleda da vrlo dobro razumijete osnove donošenja odluka, što znači da ste spremni na to da unaprijedite Vaš proces odlučivanja i postanete proaktivniji. Međutim, možda Vam nedostaje vještina kvalitetnog procjenjivanja rizika ponuđenih alternativa prilikom donošenja neke odluke, ili Vam sam proces odlučivanja nije dovoljno definiran i strukturiran.

Fokusirajte se na to da pronađete dodatne opcije, kao i na otkrivanje što većeg broja rizika i potencijalno negativnih posljedica koje se mogu javiti nakon donošenja neke odluke. Što Vam je bolja analiza, to će dugoročno Vaše odluke biti kvalitetnije. U tome će Vam pomoći niz koraka, koji će Vaš proces donošenja odluka učiniti još efikasnijim.

Preporuke za Vaš daljnji razvoj

Vaš rezultat:

Rezultati testiranja pokazuju da imate izvrstan pristup donošenju odluka. Čestitamo! Izgleda da znate kvalitetno postaviti proces donošenja neke odluke i generirati veliki broj potencijalnih rješenja. Nakon toga, pažljivo analizirate te opcije te nastojite donijeti najbolju odluku temeljem onih saznanja koja imate. Što stječete više iskustva u odlučivanju, to Vam ono može služiti za evaluaciju prijašnjih odluka, kako biste nastavili graditi svoj uspjeh.

Međutim, svakako preporučamo da dodatno poradite na Vašim vještinama donošenja odluka. Razmotrite koji Vam aspekti idu izvrsno, a koji od Vas traže dodatni trud, te gdje su Vam glavni prostori za napredak. Naime, kvalitetno rješavanje problema je vještina koju treba stalno uvježbavati i usavršavati, a u tome Vam može pomoći niz uputa i metoda.

Preporuke za Vaš daljnji razvoj

 

 

Provjerite svoju uspješnost i u drugim područjima: