Poštovani

Pred Vama se nalazi upitnik koji ispituje Vašu moć utjecaja na druge. Za svaku tvrdnju označite koliko se ona odnosi na Vas, te Vas molimo da na svaku od njih odgovorite onako kakvi ste Vi zaista, a ne kakvi biste željeli biti.

Ovaj upitnik nema ni točnih niti netočnih odgovora, pa Vas stoga molimo da budete u potpunosti iskreni prilikom opisivanja sebe. Valja napomenuti da onaj odgovor koji Vam intuitivno prvi padne na pamet za pojedino pitanje jest najčešće i najtočniji za Vas.

Uživajte u ispunjavanju!

 

0%

1. Koristim testirane i provjerene metode kako bih svoje kolege uvjerio/la u nešto.

2. Kada iznosim neki prijedlog, posjedujem veliku količinu činjenica koji ga podržavaju.

3. Gubim samopouzdanje kada netko drugi počne raspravljati sa mnom nakon što sam izrekao/la svoje stajalište.

4. Ako okupim ljude da zajednički rade na donošenju neke odluke, to će samo umanjiti moj utjecaj nad njima te ću ispasti slab/a.

5. Prilikom iznošenja argumenata ljudima ciljam u "glavu", a ne u "srce".

6. Korištenje informacija o ljudima koje sam prikupio/la iz drugih izvora može biti korisno kako bih pridobio/la njihovu podršku.

7. Promoviram pozitivne, ali i naglašavam negativne posljedice mojih ideja kada ih iznosim drugima.

8. Moji kolege i nadređeni vjeruju mojim sposobnostima.

9. Mogu raditi s bilo kim, te ga/je uvjeriti u moje stajalište.

10. Teško mi je koristiti logičan i strukturirani pristup kako bih ostvario/la utjecaj, više preferiram raditi spontano i "s nogu".

11. Jednostavnije mi je ostvariti utjecaj na svoje kolege i dobavljače nego na svog nadređenog i kupce.

12. Volim uzeti u obzir širu sliku kada nastojim ostvariti utjecaj, umjesto fokusiranja samo na detalje.

13. Nisam baš vješt/a u viđenju negativnih strana svojih prijedloga.

14. Svojim kolegama pomažem u obavljanju njihovog posla, jer nikada ne znaš kada ću ja trebati njihovu pomoć.

15. Sposoban/na sam pronaći informacije koje trebam, i kada to trebam.

16. Lako se povezujem s drugima - ljudi uživaju u mom društvu i žele čuti što imam za reći.

Imate li moć utjecaja na druge?

Vaš rezultat:

Rezultati testiranja pokazuju da vrlo vjerojatno imate ograničenu sposobnost utjecaja na druge. Činjenica jest da Vam to s vremenom može postati sve veći i veći problem, i to posebice na Vašem radnom mjestu. Naime, današnje poslovanje od suvremenog čovjeka zahtjeva sve veću suradnju među različitim timovima, što znači da ćete se prije ili kasnije i Vi naći u situacijama u kojima ćete trebati utjecati na različite pojedince.

Ukoliko ste rukovoditelj, možda mislite da biste trebali moći ostvarivati utjecaj na Vaše djelatnike samo zato jer ste im nadređeni. Međutim, rukovoditeljska Vam pozicija najčešće neće biti dovoljan uvjet da to uspješno i napravite. Umjesto da im iznosite činjenice i podatke, prilikom ostvarivanja utjecaja na druge puno je važnije kod Vaših djelatnika potaknuti emociju. Na sreću, postoji čitavi niz tehnika koje Vam mogu pomoći da još uspješnije ostvarite utjecaj na Vašu okolinu.

Preporuke za Vaš daljnji razvoj

Vaš rezultat:

Rezultati testiranja pokazuju da imate dobru sposobnost prilagođavanja drugima i ostvarivanju utjecaja na njih, ali i da postoji veliki prostor za napredak. Moguće da trebate dodatno raditi na tome kako drugima iznosite činjenice i argumentirate svoja stajališta, ili jednostavno niste dovoljno vješti u vođenju rasprava s drugima prilikom evaluacije Vaših ideja i prijedloga.

Koji god bio razlog, ukoliko želite nekoga uvjeriti u korisnost Vaših ideja, od velike je važnosti da u svakom trenutku raspolažete velikom količinom informacija koje idu u prilog tim Vašim idejama, te da otvoreno komunicirate kako o njihovim pozitivnim, tako i o negativnim stranama. Za uspješan proces uvjeravanja trebate iznositi argumente koji će zadovoljiti logiku drugih ljudi, ali i koji će im izazvati emociju, jer će Vas jedino na taj način drugi poduprijeti u Vašem naumu. Srećom, postoji čitav niz metoda koje Vam mogu pomoći u razvoju Vaših vještina uvjeravanja.

Preporuke za Vaš daljnji razvoj

Vaš rezultat:

Rezultati testiranja pokazuju da imate snažnu moć utjecaja na druge. Čestitamo! Izgleda da uspješno koristite raznolike načine kako biste ljude oko sebe uvjerili u prednosti Vaših prijedloga. U razgovoru s drugima koristite i logiku i emocije, uspješno surađujete s drugima, te ste vrlo dobar komunikator. Također, čini se da prilikom iznošenja Vaših prijedloga sagledavate njihove pozitivne i negativne aspekte, kako biste bili sigurni da drugi oko Vas dobiju potpunu sliku.

Međutim, Vaša moć uvjeravanja i ostvarivanja utjecaja se uvijek može poboljšati, te je potrebno kontinuirano raditi na njoj. Svakako preporučamo da analizirate gdje su Vam glavni prostori za napredak, kako biste s još većom lakoćom surađivali s Vašim kolegama, klijentima i poslovnim partnerima. Postoji čitav niz metoda i tehnika koje će Vam pomoći da budete još uspješniji u ostvarivanju utjecaja na ljude oko Vas.

Preporuke za Vaš daljnji razvoj

 

 

Provjerite svoju uspješnost i u drugim područjima: