Što znači uspješno rješavati probleme?

Problemi su nešto oko čega sigurno niste pretjerano oduševljeni. Oduzimaju Vam vrijeme, remete Vam dnevni raspored, tjeraju Vas da bespotrebno razmišljate u budućnost, te ponekad izgledaju kao da nikada neće nestati! Upravo ih zbog toga sigurno želite eliminirati što je prije moguće. Međutim, jeste li ikada odabrali najjednostavniju moguću opciju za rješenje nekog problema, i ubrzo nakon toga požalili, shvativši da ste propustili puno bolju opciju? Ili ste se ponekad uhvatili da “popravljate” samo posljedice nekog problema, a ne njegov uzrok, čineći sam problem tako puno težim?

Rješavanje problema vještina je koja se izuzetno cijeni u današnjem poslovanju. Ako želite efektivno rješavati Vaše probleme, trebate biti sistematični i logični u Vašem pristupu. Budući da problemi često mogu biti nepredvidivi, ukoliko ste prilikom njihova rješavanja slijedili neki strukturirani plan, možete biti sigurni da ste, neovisno o rješenju, uistinu učinili sve što je bilo u Vašoj moći.

 

Što trebate činiti?

Rješavanje problema cirkularni je proces u osam koraka, u kojem se trenutni problemi rješavaju, a novi pojavljuju, i tako u krug.

 

Identificiranje problema

Neki problemi u Vašem životu su vrlo očiti, dok druge ne možete baš tako lako identificirati. Ako ih uistinu želite uspješno rješavati, trebate aktivno tražiti probleme, čak i kada se čini da je sve u redu. Proaktivno traženje problema pomaže Vam da izbjegnete nenadane i izvanredne situacije, te Vam omogućava da budete smireni kada se oni pojave.

 

Traženje činjenica

Koji faktori doprinose Vašem problemu? Tko je sve uključen u njega? Koja su rješenja već isprobana? Što drugi misle o problemu? Ukoliko nastojite prebrzo pronaći rješenje Vašeg problema, riskirate da se oslonite na nepouzdane i neprovjerene informacije, koje su često bazirane na ograničenim pretpostavkama. Svakako nastojte temeljito istražiti Vaš problem.

 

Definiranje problema

Ukoliko napišete jasnu definiciju Vašeg problema, to Vam pomaže da uspješno postavite neku vrstu “granice” oko njega, koja mu onemogućuje da naraste na pretjerano velike razmjere, i koja Vam pomaže da se uistinu fokusirate na ono najvažnije. Kako biste ga pažljivo definirali, svakako ga promotrite iz više različitih perspektiva.

 

Pronalazak ideja

Nakon što imate jasnu definiciju problema, počnite generirati njegova rješenja. Ključna komponenta prilikom pronalaska ideja za njegovo rješenje jest fleksibilnost. Istražite postoje li neki zajednički obrasci u različitim dijelovima Vašeg problema koje možete povezati. Također, kvalitetan brainstorming Vam u ovom koraku može puno pomoći.

 

Odabir i evaluacija ideja

Kada ste prikupili veliki broj ideja, ponekad ćete odmah htjeti neke od njih odbaciti. Međutim, ukoliko to napravite, a da prethodno niste odredili jasne kriterije, riskirate odbacivanje nekih vrlo dobrih ideja. Odlučite koji su elementi potrebni za realistično i praktično rješenje Vašeg problema, te definirajte kriterije za odabir između različitih ponuđenih ideja.

 

Planiranje

Sada napokon kreće implementacija rješenja Vašeg problema. Ukoliko do sada niste napraviti analizu rizika, preporučamo da je napravite sada. Količina samog planiranja ovisi o veličini rješenja Vašeg problema koji namjeravate implementirati – ponekad Vam je dovoljan jednostavan akcijski plan, a ponekad ćete trebati neku detaljniju i sofisticiraniju metodu.

 

“Prodaja” ideje

Kao dio planiranja, doći će trenutak kada ćete trebati uvjeriti druge ljude koji su uključeni u rješenje Vašeg problema da je upravo Vaše rješenje najbolje. Sigurno ćete naići na neki otpor, međutim, kad krenete s iznošenjem Vaše ideje, pažljivo slušajte što ljudi imaju za reći. To će Vam pomoći da napravite potrebne izmjene u Vašem rješenju problema.

 

Djelovanje

Sada napokon možete krenuti s implementacijom Vašeg rješenja! Ovo je uzbudljivi i poprilično nagrađujući korak u cjelokupnom procesu rješavanja problema. Ovaj posljednji korak ujedno je i prvi korak novog ciklusa za nove probleme koji stižu u Vašu svakodnevicu, te osvješćivanjem toga postat ćete puno vještiji u rješavanju svih Vaših budućih problema.

 

 

Pomoći ćemo Vam da uistinu efikasno rješavate Vaše probleme. Obratite nam se već danas.

 

 

Provjerite svoju uspješnost i u drugim područjima: