Poštovani

Pred Vama se nalazi upitnik koji ispituje Vašu sposobnost rješavanja problema. Za svaku tvrdnju označite koliko se ona odnosi na Vas, te Vas molimo da na svaku od njih odgovorite onako kakvi ste Vi zaista, a ne kakvi biste željeli biti.

Ovaj upitnik nema ni točnih niti netočnih odgovora, pa Vas stoga molimo da budete u potpunosti iskreni prilikom opisivanja sebe. Valja napomenuti da onaj odgovor koji Vam intuitivno prvi padne na pamet za pojedino pitanje jest najčešće i najtočniji za Vas.

Uživajte u ispunjavanju!

 

0%

1. Kada odaberem rješenje nekog problema, napravim plan koji se sastoji od koraka za rješavanje.

2. Nakon što primijenim neko rješenje, odmah pronalazim način da unaprijedim ideju kako bih izbjegao/la buduće probleme.

3. S ciljem da izbjegnem postavljanje pogrešnih pitanja, pažljivo definiram svaki problem prije nego ga nastojim riješiti.

4. Nastojim probleme gledati iz različitih perspektiva i osmisliti višestruka rješenja za njih.

5. Nastojim iznijeti sve posljedice svojih prijedloga, tako da me drugi razumiju i daju mi podršku.

6. Razmatram potencijalna rješenja nekog problema pažljivo i temeljito, u skladu s nekim definiranim standardima.

7. Istražujem stvari koje bi mogle prerasti u probleme nekad u budućnosti.

8. Kada se odlučim za rješenje nekog problema, krenem s njegovom primjenom bez obzira na prepreke na koje mogu naići.

10. Postavljam si puno pitanja o prirodi svojih problema.

11. Nakon što implementiram rješenje nekog problema, opustim se i ponovo fokusiram na svoje uobičajene aktivnosti.

12. Fokusiram se na to da moje aktivnosti teku glatko, te se nadam da se nikakvi problemi neće pojaviti.

13. Kako razmišljam o potencijalnim rješenjima problema, tako ih i vrednujem.

14. Kada trebam pronaći rješenje nekog problema, obično imam sve informacije koje su mi potrebne za to.

15. Kada vrednujem različita rješenja nekog problema, odvojim vrijeme kako bih razmislio/la kako da odaberem između njih.

16. Proces rješavanja problema kod mene završava donošenjem neke odluke.

Jeste li uspješni u rješavanju problema?

Vaš rezultat:

Rezultati testiranja pokazuju da Vaše probleme vjerojatno vidite kao nešto negativno, umjesto kao priliku za osobni rast i razvoj. Naime, svaki problem u Vašem životu uvijek je prilika da napravite uzbudljivu i prijeko potrebnu promjenu. Izgleda da je Vaš pristup rješavanju problema više intuitivan i automatski nego sistematičan i promišljen. Upravo je to možda bio uzrok nekih loših iskustava s rješavanjem problema u prošlosti.

Uz malo više vježbe i slijedeći jedan sistematičan, strukturirani pristup rješavanju problema, sigurno ćete dodatno razviti ovu prijeko potrebnu vještinu, te ćete početi rješavati Vaše probleme puno učinkovitije. U tome će Vam pomoći niz tehnika i metoda.

Preporuke za Vaš daljnji razvoj

Vaš rezultat:

Rezultati testiranja pokazuju da najvjerojatnije Vaše probleme rješavate metodom pokušaja i pogreški. Ponekad su Vaša rješenja problema vrlo dobra, a ponekad i nisu baš. Izgleda da razumijete što trebate napraviti kada ste suočeni s problemom, te se čini da znate koliko je važno imati strukturiranu metodu za rješavanje problema. Međutim, upitno je slijedite li je uvijek.

Ukoliko zaista budete konzistentni u tome, sigurno ćete vidjeti značajan napredak u Vašoj vještini rješavanja problema. Razmotrite koji aspekti rješavanja problema Vam idu bolje, a na kojima trebate dodatno poraditi. Kvalitetno rješavanje problema je vještina koju treba kontinuirano usavršavati kako biste vidjeli neke značajnije pomake. Na sreću, postoji niz uputa i metoda koje Vam u tome mogu pomoći.

Preporuke za Vaš daljnji razvoj

Vaš rezultat:

Rezultati testiranja pokazuju da ste poprilično samopouzdani rješavač problema. Čestitamo! Izgleda da odvajate vrijeme kako biste razumjeli prirodu problema, shvaćate koji su kriteriji za donošenje dobre odluke, te imate sposobnost generiranja dobrih rješenja. Budući da Vašim problemima pristupate sistematično, čini se da svaki put uzmete u obzir sve faktore potrebne za njihovo rješavanje. Vaše odluke su dobro promišljene, isplanirane i kvalitetno implementirane u praksi.

Zasigurno težite ka tome da kontinuirano poboljšavate Vaše vještine rješavanja problema, koje Vam služe kako u poslovnoj, tako i u privatnoj sferi života. Razmislite malo o tome na kojem biste aspektu rješavanja problema trebali dodatno poraditi, te gdje su Vam najveći prostori za napredak. U tome Vam može pomoći niz sistematičnih uputa i alata.

Preporuke za Vaš daljnji razvoj

 

 

Provjerite svoju uspješnost i u drugim područjima: