Poštovani

Pred Vama se nalazi upitnik koji ispituje Vašu sposobnost javnih nastupa. Za svaku tvrdnju označite koliko se ona odnosi na Vas, te Vas molimo da na svaku od njih odgovorite onako kakvi ste Vi zaista, a ne kakvi biste željeli biti.

Ovaj upitnik nema ni točnih niti netočnih odgovora, pa Vas stoga molimo da budete u potpunosti iskreni prilikom opisivanja sebe. Valja napomenuti da onaj odgovor koji Vam intuitivno prvi padne na pamet za pojedino pitanje jest najčešće i najtočniji za Vas.

Uživajte u ispunjavanju!

 

0%

1. Vizualni dio moje prezentacije dobro se slaže s informacijama koje usmeno iznosim tijekom svog izlaganja.

2. Dok se pripremam za izlaganje, pažljivo razmišljam o tome koju poruku želim prenijeti publici.

3. Prije samog izlaganja upoznam se s prostorijom u kojoj ću držati prezentaciju.

4. Uvježbavam svoje izlaganje sve dok ne pričam tečno i ugodno.

5. Pretpostavljam da moja publika zna vrlo malo o temi koju izlažem, stoga im dajem sve informacije koje su im potrebne.

6. Koristim indirektan i suptilan pristup u svom izlaganju.

7. Trema od izlaganja mi uzrokuje stres, što se vidi u mom javnom nastupu.

8. Pobrinem se da organizatori pripreme opremu potrebnu za moje izlaganje, tako da mogu doći točno u vrijeme izlaganja i odmah započeti s njim.

9. Ohrabrujem svoju publiku da pitanja postavlja na kraju izlaganja.

10. Obraćam pažnju na svoju neverbalnu komunikaciju (poput facijalnih ekspresija i kontakta očima), kako bih ostao/la u kontaktu s publikom.

11. Koristim primjere u svom izlaganju.

12. Moje izlaganje ponekad traje dulje od predviđenog.

13. Kada želim svojim izlaganjem publiku uvjeriti da naprave neku promjenu, navedem ih da pomisle kako bi im izgledala budućnost kada tu promjenu ne bi napravili.

14. Fokusiram se na glavni dio prezentacije više nego na početak i kraj, zbog toga jer u tom dijelu iznosim najviše informacija.

Kakve su Vam prezentacijske vještine?

Vaš rezultat:

Rezultati testiranja pokazuju da Vaši javni nastupi nisu pretjerano snažni, te su možda čak i malo dosadni. Sigurno ste se više puta našli u situaciji kada ste držali neko izlaganje i imali osjećaj da jednostavno ne dopirete do Vaše publike. Možda sadržaj Vaše prezentacije nije bio dobro prilagođen njihovim stručnim znanjima ili očekivanjima, ili možda pak niste uspjeli kod njih izazvati emociju i potaknuti ih na željenu akciju.

Svaka uspješna prezentacija započinje dobrom pripremom. Jako je važno količinu informacija koju planirate iznijeti u Vašem javnom nastupu prilagoditi očekivanjima publike, kao i vremenskom trajanju Vašeg izlaganja. Međutim, jedna stvar je sigurna: ustrajnošću i trudom možete usvojiti vještine nekih od najuspješnijih prezentatora, te zaista napraviti veliku pozitivnu promjenu u svojoj karijeri. U tome će Vam pomoći niz uputa i alata.

Preporuke za Vaš daljnji razvoj

Vaš rezultat:

Rezultati testiranja pokazuju da su Vaše prezentacijske vještine solidne, ali da su vrlo vjerojatno slične kao i većina "prosječnih" prezentacija koje se mogu vidjeti u današnjem poslovanju. Izgleda da dojam koji ostavljate na publiku najčešće nije niti dobar niti pretjerano loš, zbog čega se može dogoditi da ključne poruke koje u Vašem izlaganju prenesete publici ubrzo nakon toga budu i zaboravljene.

Jedan od potencijalnih razloga može biti i taj što u Vašim javnim izlaganjima kod publike ne uspijevate pobuditi emociju, te ih samim time ne možete potaknuti na željenu akciju. Svakako preporučamo usvajanje dodatnih alata i vještina, kojima ćete malo osvježiti svoje prezentacije, te zbog kojih će Vas Vaša publika zaista zapamtiti iz pravih razloga.

Preporuke za Vaš daljnji razvoj

Vaš rezultat:

Rezultati testiranja pokazuju da su Vaša javna izlaganja izvrsna. Čestitamo! Izgleda da su ona vrlo zanimljiva te adekvatno prilagođena Vašoj publici. Sigurno ste svjesni činjenice da se vrijeme odvojeno u pripremu prezentacije na kraju uvijek isplati. Čini se da prije svakog Vašeg izlaganja napravite kvalitetnu analizu publike, kako biste joj što bolje prilagodili sadržaj Vaše prezentacije.

Međutim, čak i najbolji prezentatori trebaju stalno usavršavati svoje sposobnosti kvalitetnog javnog nastupa. Razmislite malo o tome koji Vam aspekti javnog nastupa idu izvrsno, a koji nešto manje dobro, te gdje su Vam glavni prostori za napredak. Prezentacijske vještine predstavljaju nešto na čemu je potrebno kontinuirano raditi, kako biste i dalje uspješno ostvarivali utjecaj na svoju publiku, te uistinu bili kvalitetan javni govornik.

Preporuke za Vaš daljnji razvoj

 

 

Provjerite svoju uspješnost i u drugim područjima: